Снимка: Bulgaria ON AIR

Грипна епидемия в няколко области на страната и ръст на заболелите. Здравните експерти очакват епидемията в национален мащаб да настъпи в края на месеца.

"Грипната епидемия, за разлика от тази за Ковид-19, има съвършено различни параметри. При Ковид-19 заразяемостта е стотици пъти по-голяма. При грипа нещата са много по-бавни, но моделите са едни и същи, други са параметрите", заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Седмичните данни за разпространението на грипа показват по-малко от 80 хил. случая на грип в първата седмица на януари. В седмицата 7-14 януари те скачат до над 90 хил. Случаите на заразени нарастват плавно от август 2023 г. насам.

Всяка зима през януари и февруари се наблюдава висок скок на боледуващите от грип и остри респираторни заболявания.

По думите на проф.  Кунчев трябва да очакваме пика на грипа в последните дни на януари. Това сочат и данните от таблиците, които математикът от БАН показа в студиото на "България сутрин".

Очаква се в първите дни на февруари да имаме по около 25 хил. заразени на ден, заедно със скритата заболеваемост. След средата на март случаите на заразяване започват осезаемо да намаляват, показват прогнозните данни на анализатора.

"Късничко е за ваксинация, не е толкова ефективна вече. Ефективната мярка е да си слагате маска на обществени места. Особено в градския транспорт, болници, всички публични места. Слагате маска и случаите на грип ще паднат рязко", изтъкна проф. Кунчев.

Странно е колко се различават стойностите в различните области, отбеляза гостът.

"При Ковид-19 скритите числа са огромни, трябва да умножавате данните по 100. На ден се съобщават по 100-200 случая. Хората не се тестват. По-леко се кара от грипа, ако се вярва на наблюденията на лекарите. Ковид-19 може да ни изненада. Омикрон ни спаси, той изпреварва другите варианти", каза още проф. Кунчев.

"Оказват се 200 вида постковида и човек става мнителен. Една специфична умора, забравяте неща, нехарактерни болки в ставите. Хора на 30-40 години го изживяват това. Оказва се, че от подвариант на подвариант на Омикрон не се получава достатъчен имунитет. Сега сме с по-лек подвариант на Омикрона", поясни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase