Снимка: архив, БГНЕС

Починала е д-р Красимира Димитрова - психиатърката от Русе, която роди на 62 г. през 2010 г. близнаци след ин витро процедура и стана най-възрастната родилка в България. Момиченцата ѝ Мери и Жаклин бяха недоносени - 900 и 500 г и по-малката скоро след това почина.

Мери днес е вече седмокласничка и живее в приемно семейство, споделя, че се чувства добре там.

През май миналата година д-р Красимира Димитрова, вече на 75 г., е припаднала в дома си, пише "24 часа". Мери е извикала спешна помощ, майка й е откарана в болница, но там не са успели да я спасят.

Социалните служби пращат момичето в дом. Там стои 2 седмици, а после отива в приемно семейство. Те имали по-голям син, който вече работи. В училището на Мери - едно от най-добрите в Русе,  ученици, учители и родители събират пари и дрехи за нея. Притесняват се, но детето твърди, че се чувства много добре при приемните си родители.

Момичето е в това училище още от предучилищна възраст. То живееше доста затворено с майка си в блок в Русе. Д-р Димитрова много го пазела и дори го изолирала от другите деца, разказват съседи. Днес те не знаят нищо за детето, освен че е под грижата на социалните.

Когато психиатърката роди, това предизвика буря в обществото - редно ли е толкова възрастна жена да ражда, какво ще стане с детето, след като тя почине. Късане на ризи имаше и в парламента, и в политическите партии и това предизвика промяна в правилата - тогава се прие жени над 43 г. да нямат право на държавно финансиране за ин витро, а самата процедура да се разреши само за жени, които не са навлезли в менопаузата, дори ако си плащат. По-късно тези разпоредби бяха променяни.

"Много лесно се реших. Просто исках да имам деца и това беше личен избор. Бях безкрайно щастлива, когато разбрах, че имам реални шансове да износя една бременност и да имам деца", заяви след раждането Димитрова. Било ѝ отказано осиновяване и затова направила ин витро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase