Мартин Стоилков и Александър Иванов са част от създателите на алтернативен метод за разплащане в ресторанти и барове. Те решават да направят своя уеб платформа, чрез която клиентите на заведения лесно да плащат сметката си и да не се налага да чакат сервитьор да ги обслужи.

Благодарение на приложението само с няколко клика можем да разпределим сметката с нашите приятели и всеки да плати своята част.

"Идеята е на масите в ресторантите да има по един подобен на този QR код, който клиентът по всяко време може да сканира с телефона си. След като го сканира, вижда сметката в реално време, може да маркира какво е консумирал, да остави рейтинг за заведението, за сервитьора, както и бакшиш, и да плати само с няколко клика само своята сметка с телефон", разясни Мартин.

Идеята за приложението идва неочаквано, но веднага провокира вдъхновението на младежите и те се захващат с осъществяването ѝ. Година по-късно уеб платформата им вече е факт.

"Когато бях в Барселона с нашия общ приятел Ники, той е графичен дизайнер по професия, това приложение, което гледахме там, беше в доста ранен етап. Буквално това, което си казахме с него двамата, беше: "Това можем да го направим по-хубаво - гарантирано!". Когато Марто и останалите се включиха, реакцията беше просто "Правим го хора, задължително!", разказва Александър.

Екипът зад уеб платформата е малък, но сплотен. Част от тях все още са студенти, а други наскоро са завършили висшето си образование. Заредени с ентусиазъм и творчески идеи, Александър, Мартин и техните приятели имат желанието да реализират приложението си на българския пазар.

"Смятаме, че това да започнеш нещо свое в България, въпреки че много хора го изкарват като недобра идея, всъщност не е така. България е едно много добро тестово поле за стартиране на подобни идеи. Има трудности и до ден-днешен всеки ден се появяват неща, които абсолютно не си очаквал и са извън твоя контрол, но в крайна сметка и това е идеята, когато правиш нещо твое и правиш нещо с желание, тези пречки и трудности да не те отказват да продължаваш, защото това е единственият начин да видиш дали това, което правиш, всъщност е приложимо и полезно на някого", на мнение е Мартин.

Преди месец уеб платформата стартира в първото си заведение в столицата. Създателите се радват на добри отзиви за приложението както от клиенти, така и от управителя и служителите на заведението.

Мартин и Александър имат големи амбиции за бъдещето му. Те се надяват и други заведения в страната да започнат да използват този алтернативен метод за плащане. В бъдеще планират да доразвият функционалностите на своя проект и да го популяризират на българския пазар, а след това и в други държави от Централна и Източна Европа.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев, Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase