Снимка БГНЕС
fallback

Паметникът на Альоша в Пловдив - референдум преди флекса?

Предложението вероятно ще бъде прието.

Все по-жежко става около един от символите на Пловдив - паметника на съветския войник на хълма Бунарджика, известен като Альоша.

Пловдивските съветници от ИТН внесоха предложение в местния парламент за провеждането на референдум за съдбата на паметника, съобщава сайтът "Под тепето". Въпросът е формулиран така: „Да бъде ли реализирано преместване на паметника на съветската армия, по–известен като „Альоша“, издигащ се на върха на хълм Бунарджик в Пловдив?“.

Идеята е в отговор на предложението от вчера на ДБ за преместване на монумента в Музея на социалистическото изкуство в София - директно, без допитване, до края на годината. Референдумът цели отрицателен резултат. А и ще позволи на местните политиците да не поемат отговорност, предоставяйки думата на народа.

Твърде е възможно наистина да се стигне до допитване, защото малко от членовете на пъстрия общински съвет подкрепят демонтаж. Несъгласие има дори в ПП, които са партньор на ДБ. Преди няколко дни бившият кмет, настоящ общински съветник от мнозинството Славчо Атанасов, също предложи референдум.

Идеите - директен демонтаж или референдум, вече се придвижват. Днес правната комисия към общинския съвет реши да поиска от администрацията разчет колко биха стрували двете начинания, а и може ли чисто технически да се премести паметникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

292

Антон

преди 3 месеца

Русия ни освободи от турско робство, а американците ни унищожиха за 34 г.*** реално са около 2 милиона, турците около милион, българите са не повече от 4 милиона. Остана ни една история, сега и нея искат да я заличат.

291

Анонимен

преди 4 месеца

Някой задавал ли е досега и един друг въпрос: защо ние, гражданите, трябва да приемаме насилствено налаганите от т.нар. независим регулатор КЕВР цени на енергията? Никъде КРБ не предвижда създаването на такъв орган, нито пък, че актовете му могат да ни задължават. В чл. 86, ал.2 императивно е разписано кои актове са задължителни за правоприлагане: единствено законите и решенията на Народното събрание са задължителни за всички държавни органи, организациите и гражданите. Не и решенията на КЕВР, нито пък подзаконовите актове на Министерския съвет, на министрите или на другите компетентни и

290

Анонимен

преди 4 месеца

Трябва ли да се чудим, след като 140 депутати с интереси в енергийния бизнес са избрани в 43-то НС, според д-р Константин Тренчев, председател на КТ Подкрепа; в 44-то НС те са 114, сочи доц. Георги Чанков от УНСС.38 Иначе казано, лица, които представляват или са част от енергийната мафия, са вкарани в НС с парите на мафията като депутати, за да създават закони за мафията и за себе си, не в интерес на гражданите и обществото, каквата е конституционната повеля.

fallback