Снимка: БГНЕС, архив

Държавата трябва да дава около 20 000 лева за раждането на дете, ако наистина иска да се реши демографската криза. Това предлага бившият министър на транспорта, икономиката и държавната администрация Николай Василев пред БНР.

Василев критикува управляващите за липсата на реформи и коментира, че с пари от държавния бюджет не се решават проблеми.

Той призна, че е привърженик на трупането на пари от държавата в добрите икономически години, защото с тях могат да се посрещнат евентуално лошите, които ще дойдат.

"В икономическата наука има две противоположни школи. Аз съм от тази, че когато има растеж и няма проблеми – добри години, трябва да се спестяват пари за лошите годините, които могат да дойдат. А добрите държавници трябва да предположат, че може да има такива години и да трупаме резерви. Ние правим обратното – трупаме огромни дългове и ако ни се струпат беди, няма с какво да ги посрещнем. 11,4 млрд. лева са похарчени незнайно за какво", коментира Николай Василев.

За това, че сме най-бедни в Европа, той заяви, че са виновни правителствата до 1997 г. Средната заплата от 2000 година досега се е вдигнала над 10 пъти, "настигаме средното ниво в Европа, но от много ниска база".

"Ако имаше икономически и световен закон, когато харчим и раздаваме пари през бюджета, нацията забогатява, дайте да го правим. Познавате ли семейство, което живее на кредити, да е забогатяло. Обикновено затъват", аргументира се Николай Василев.

За съотношението между дълг и БВП у нас той каза, че сегашните правителства наследиха от 2009 г. държава с най-нисък дълг спрямо БВП.

"Българските граждани и деца ще дължат 70 млрд. лева в края на този мандат. И Гърция така започна. Преди 25 години Гърция беше десетки пъти по-богата, журналистите получаваха 10 пъти по-високи заплати. Тази разлика сега е 2:1. Моята теза е, че политиката на дефицит е вредна и се чудя как управляващите се похвалиха, че дефицитът им е успешен 2,2. Те смятат, че лимитът на дефицита е 3%, аз смятам, че е 0", коментира Василев.

И е категоричен, че бюджетът е достатъчен да се решат много проблеми в държавата, а не се решават.

"Няма реформи – държавната администрация е раздута и с ниски заплати, защото са много хора. Продължаваме с неефективни обществени поръчки – инхаус", критикува той и припомни, че Асен Василев е четири пъти министър и не е направил съкращения.

"Реформите в държавата са нулеви", добави бившият вицепремиер.

"За какво и защо 11,4 млрд. лева  изхарчиха през декември, за какво и защо? Знам, че много от тези пари са отишли не за каквото трябва. Знам, че не са отишли за демографска политика. През 2023 година броят на ражданията намалява, нацията се топи и с приказки не става. Моето предложение за новородено дете е да се плаща средно 20 000 лева. И ако някой смята, че е много, кое друго в бюджета от 80 млрд. лева е по-важно от това. Колко десетки години са нужни да се построят всички детски градини. Дългове има, но детски градини и демография няма", продължи с критиките бившият министър на държавната администрация.

Той коментира и дерогацията на "Лукойл", влизането на България в Шенген и очакванията му за икономиката ни през 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase