Снимка БГНЕС

14-годишен спор за 306 хиляди долара между бизнесмена Кирил Русев, покойния бивш финансов министър Стоян Александров и сина му Петър е в основата на убийството на 49-годишния мъж.

В петък вечерта Петър Алексадров заедно със съучастника си Александър Кинов, погребален агент, подозиран, че се занимава и с лихварство, бяха задържани на българо-сръбската граница по обвинение, че са убили Кирил Русев, пише „24 часа“.

В понеделник прокуратурата поиска от Софийския градски съд постоянен арест на двамата. Съдът още не се е произнесъл.

Враждата между Стоян Александров и Кирил Русев била от 2016 г., а спорът за парите датирал от 2009. Той се разгаря дотолкова, че Русев подава сигнали срещу бившия министър през 2016 г. Именно по неговите и на още няколко души сигнали Александров е разследван за лихварство. Тогава финансистът твърди, че е дал 306 хил. долара съвсем законно, а бизнесменът, че реално е получил 260 хил. долара.

Враждата спира поне видимо, защото Стоян Александров умира на 24 август 2020. Спорът за парите обаче не приключва, а достига до своята кулминация на 4 януари тази година с убийството. Тогава около 14,30 часа Русев бил поканен на среща със сина на Александров - Петър, и е убит, а след това е подготвен за кремация с фалшиви документи, твърдят разследващите.

Според тях Петър Александров и Александър Кинов са измъчвали жертвата си, преди да я застрелят. Взели са телефона му в Сърбия, за да заблудят разследващите, че бизнесменът пътува зад граница. Сигналът е подаден на 5 януари от майката на Русев. Жената съобщила, че сина ѝ го няма от 4 януари. По нейни твърдения обаче дългът отдавна бил уреден.

Първият заподозрян е задържан 30 минути след сигнала, а час и половина след него и вторият, посочи в понеделник директорът на СДВР Любомир Николов. “Разплитането на случая тръгна от преминаването на границата на двамата към Сърбия в деня, в който предполагахме, че е извършено убийството, и бързото им прибиране, за по-малко от час и 20 минути”, посочи шефът на СДВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase