Снимка: БГНЕС

Ръководството на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в България започва работа по предложения за промени в законодателството, с които да бъдат променени статутът на студентските общежития по отношение на потреблението на електроенергия и битови отпадъци.

В момента студентите, настанени в общежития заплащат потребената електроенергия по цени като за промишлени потребители, въпреки че дейността им е с чисто социален характер и в тях не се извършва производство.

В последните три години в условията на коронавирусната пандемия от НПСС многократно настояваха за ползването на компенсации за студентските общежития, за да бъдат намалени сметките на студентите. Това се наложи с оглед на високите цени за електроенергия за небитовите потребители.

Ако някъде в България има студентски общежития, чието потребление на електроенергия се заплаща по ценоразпис за битови потребители, то това е след договорка със съответното електроразпределително дружество.

„В София обаче почти навсякъде са монтирани електромери във всяка стая, мога да ви донеса бележка за 500 лева сметка на стая - коментира пред БНР-Радио София Даниел Парушев, председател на НПСС.

„Нужна е национална отговорна политика по въпроса с таксуването на електроенергията. Държавата трябва да се намеси и да определи жилищата, в които студентите живеят, като битови, за да може да не се натоварва сметката за издръжка на студента. Промените могат да се случат“,каза той.

Парушев отбеляза, че повечето студентски общежития не са ремонтирани от 50 и повече години. Ако бъде направена проверка, може би около 35 блока в цялата страна ще бъдат затворени за обитаване.

В парламентарната бюджетна комисия през декември е проявено разбиране и през следващите 3 години предстоят ремонти на общежитията. За целта ще бъдат отпуснати 200 млн. лева до 2026 година. Ще бъдат обходени блоковете за студенти и ще бъдат оценени по определени критерии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase