Снимка БГНЕС

За 5 месеца МВР вече е иззело 1500 автомобила на пияни и дрогирани, като от тях вече близо 200 автомобила са били отнети окончателно със съдебни решения. Според вътрешното министерство мярката е изиграла своята превантивна роля и хванатите на пътя станали по-малко.

В същото време полицията съобщава, че само събота и неделя са установени общо 30 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 14 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 16 - с над 1,2 на 1000, а трима са отказали тестване, пише "Сега". Под въздействие на наркотични вещества пък са засечени да шофират девет водачи, а други седем са отказали да бъдат тествани.

Мярката с изземвавнето и отнемане на автомобили се прилага от август м.г. като вариантите при проверките на шофьорите са два - вариант, при който водачът е собственик на управляваното МПС, и втори, ако е само ползвател. В първия случай – личното моторно превозно средство се иззема от органите на реда и се транспортира до охраняем паркинг, където остава до приключване на наказателното преследване срещу пияния или дрогиран водач. Реално той остава собственик на колата, до произнасянето на присъда. При осъдителна такава задължително се постановява отнемане на автомобила в полза на държавата.

Във втория случай, когато моторното превозно средство не е собственост на спрения водач–нарушител, то се иззема от полицията с протокол, като веществено доказателство във връзка с извършеното престъпление, а в хода на наказателното производство лицензиран оценител оценява стойността на автомобила. При евентуална осъдителна присъда съдът налага на виновния глоба, равностойна на оценката на моторното превозно средство.

Ако се управлява автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози", наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase