Снимка: Bulgaria ON AIR

Управлението на ДПС да не бъде дадено в ръцете само на един човек - това става ясно от обръщението на почетния председател на партията Ахмед Доган. Така като съпредседатели на ДПС бяха посочени имената на Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров. На този фон политическите интриги се заплитат с наближаващата ротация в правителството.

"ДПС е пример за група, която е представител на малцинството. Те могат по всякакъв начин да се етикират, но съдържанието им е на малцинствена група. Малцинствените групи съществуват, за да пазят и защитават интересите на това малцинство, затова винаги лидерите на тези групи са част от тях. Групата съществува до момента, докато лидерът е част от тях, защото иначе тази малцинствена група преустановява съществуването си", заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

Според нея поставянето на двама лидери в партията би довело неизбежно до конфликти сред групата.

"Когато слагаш двама души на една позиция, ти предпоставяш бъдещ конфликт между тях. Те са разпределени един за вътрешната политика, друг за външната, но независимо дали това е външна, или вътрешна политика, тя е взаимосвързана. Това означава, че Доган създава за в бъдеще изключителна предпоставка за силен сериозен конфликт вътре в ДПС, на база на двете кандидатури", категорична е проф. Христова.

Доц. Татяна Буруджиева открива множество проблеми в партийната организация на ДПС.

"ДПС от доста дълго време няма втория човек - организационния секретар. След Касим Дал ми се струва, че няма такъв човек. Дали поради тази причина или с много други фактори, но има проблем в структурите на ДПС. Има проблем вътре в партията. Проблемът е електорален на младото поколение, той е проблем на доста ленивотото и неработещо младежко ДПС, което иначе беше едно от знаковите и силни партийно младежко обединение години наред. Има много неща, които могат да се изредят, но факт е, че ДПС трябва да взима решения за себе си", отбеляза политологът доц. Татяна Буруджиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостите са убедени, че след предстоящата ротация на кабинета "Денков-Габриел" стабилността на правителството ще зависи и от външните политики, които оказват влияние на България като изборите в САЩ, Русия и изборите за Европейски парламент.

Проф. Христова смята, че с ротацията на кабинета няма да има големи промени в министерствата, а те по-скоро ще бъдат случайни. Доц. Буруджиева е на друго мнение.

"Струва ми се, че ще има знакови смени на министри, не толкова случайни, защото те вече са нарочени. Смятам, че министърът на туризма си е пътник, министърът на здравеопазването също не ми се струва добре да се развива. Има министри, които не съм си правила труда да науча как се казват, защото те работа не вършат. Ако вършеха работа, щяхме да им чуем поне по веднъж имената за тези 4-5 месеца", заяви доц. Буруджиева.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase