Снимка БГНЕС

Жителите на столичния квартал „Гоце Делчев“ масово са против въвеждането на платена зона за паркиране.

„Не, не! Стига вече! Прекаляват с тези зони. Прекаляват! То не бе център… Какво чудо е това“, каза пред БГНЕС Иванка Килимарова и призова гражданите, които живеят в „Гоце Делчев“ „да се вземат в ръце“ по време на общественото обсъждане, което е насрочено на 16 януари, и да не позволяват кварталът им да се превърне в зелена зона. Макар да подчерта, че не се чувства компетентна да обясни до какви щети би могло да доведе въвеждането на платена зона в този столичен квартал, според жената нещата се насилват, а „не са чак толкова зле“.

Даниела Славянова също е на мнение, че в квартала не трябва да има платена зона за паркиране. Тя обясни, че хората трябва да могат спокойно да си паркират около блоковете. Според нея, ако все пак зелената зона бъде въведена, това ще донесе щети. „Хората около блоковете няма да има къде да си паркират колите и ще се чудят къде да ги сложат“, каза тя. И добави, че не може да прогнозира какво ще се случи по време на общественото обсъждане, но според нея живущите в кв. „Гоце Делчев“ няма да са съгласни да се въведе платена зона за паркиране.

Бойко Стоянов сподели, че работи на близо и за него не би било удачно да се въведе зелена зона в квартала. „Най-вероятно все някога ще стане зона, защото натам вървят нещата. Въпрос на време е, но за мен не е най-добрият вариант към момента“, заяви той.

Пепи Пенчев живее в бл. 248 в кв. „Гоце Делчев“ от 20 г. „И да го обособим, и да го направим зелена зона, ще е абсолютно същото, което е сега в момента. Гаранция! И сега обикалям, понякога по 15-20 мин., да си намеря място за колата. И за какво да плащам, като ще е същото. То няма паркоместа, всъщност. Всяка сутрин паяците са тук, като се спре на тротоара, защото няма къде, и колите започват да ни изчезват и да си ги търсим после по наказателните паркинги, защото няма къде да спрем“, заяви той пред БГНЕС.

Мъжът разказа, че негов близък живее в центъра, на жълтите павета, плаща си за паркомясто, но въпреки това половин час обикаля, за да си намери място, където да спре.

„Съгласен съм да плащам, обаче някой да ми гарантира, че там, където живея, до блока, това място ще бъде мое. Да ми се гарантира, че ще мога да спра, когато се прибирам сутрин рано или късно вечер. Аз като тръгна да обикалям и спра през три блока, какво правим? Гимнастики само, а ще плащам поне 80 или 100 лв. Няма смисъл“, категоричен е Пенчев.

Припомняме - кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов насрочи на 16 януари обществено обсъждане на предложението за зелена зона между бул. „България“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „П.Ю. Тодоров“, Перловската река (вкл. бл.261), бул. „Тодор Каблешков“, като представянето на проекта ще се случи в 104 ОУ „Захари Стоянов“ от 18.30 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase