Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Заболеваемостта у нас расте със сериозни темпове, като в момента има хора болни едновременно от двата типа грип или от COVID-19 и грип. Тези случаи протичат по-тежко, защото се получава суперпониране на инфекции. обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова пред Нова тв.

Oще по темата
„Всеки, който минава покрай кабинети и лаборатории, може да види опашките от болни. За нас това е нормално след семейните събирания на празниците. Януари, февруари и март грипът ни идва на гости”, коментира още докторът.

По думите й нивото на ваксинация у нас дори за грип е много ниско. „Ваксината за деца е назална - с капки, и въпреки това и там е ниско покритието. Нямаме културата да се предпазваме от заболявания”, смята Николова.

И допълни какви са симптомите на грипа – висока температура около 39-40 градуса, суха кашлица и болки в ставите.

„Много е важно да знаеш какво лекуваш. При  грипа първите 48 часа има специфична терапия, която има уникален ефект. Температурата не се сваля с антибиотик. Започва се с нещо, което я понижава. Всеки ден имаме по една или две пневмонии, защото пациентите с хронични заболявания се усложняват”, коментира още специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 4 месеца

Аха, добре. Хванете ме..

20

Напълно НеВаксиниран

преди 4 месеца

май най-много има с умствени заболявания и проблеми, ама нали и лидерът бай дэн е сред тях!

19

Анонимен

преди 4 месеца

тамифлу действа само на грипА и грип Б,на Ковид не.,на респираторен вирус не.защо тук Paxslovid,таблетки струва 2600лв в Германия 60 евро,това е лекарството срещу Ковид.защо?

fallback