Снимка: Bulgaria ON AIR

Цената на природния газ за януари поевтинява с 11,3%. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Хората трябва да знаят кой е факторът, който сведе цената. Истината е, че ние от 3,700 млрд. кубика потребление на година сега сме под 2 млрд. Тази ескалация, която беше преди година и половина, отказа част от потребителите. Тези които се отказаха бяха най-важните за нас и икономиката - индустриалните потребители", заяви председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в студиото на "България сутрин".

Въпреки понижените цени, Павлов отбеляза, че спрямо съседни за нас държави, природният газ в България е в пъти по-скъп.

"Ако при нас цената превърната в долари е 473 долара за 1000 кубика, в Турция за битовите потребители е 141 долара. Три пъти по-евтино е за тях. За индустриалните потребители до 300 хил. кубика са 296 долара, а за другите над тях са 370 долара. Това показва, че ние не сме в среда, в която можем да се чувстваме спокойни", изтъкна Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи е възможно в следващите месеци да има ново поевтиняване на природния газ, поради ниското потребление.

Според Павлов дори и с влошаването на времето няма да се стигне до покачване на цените, тъй като това няма да се отрази толкова на цялостното потребление.

"Както и да се влошава времето, все пак това са малки количества, които ще бъдат от потреблението. Не мисля, че ще има поскъпване, нормално е да има повишаване на цената, ако има търсене. Проблемът не е толкова с кранчето на отоплението, а проблемът е с индустрията", допълни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase