Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Постоянни политически скандали, редовен кабинет, нови кметове, охлаждане на отношения с Русия, природни бедствия и спортни успехи белязаха отминаващата си 2023 година у нас. Трудна година, според едни успешна за България, а според други – катастрофална.

Кое обаче бе най-важното събитие в страната за отминаващите 365 дни?
Dnes.bg попита своите читатели в своята традиционна в края на всяка година анкета. В нея гласуваха точно 1497 души.

На първо място сред събитията нашите читатели са поставили това, че след няколко служебни правителства, през 2023-та година България най-после се сдоби с редовен кабинет - правителството Денков-Габриел. Това е събитие №1 за 18% от гласувалите.

Демонтирането на Паметника на съветската армия
е най-важното събитие за други 15% от анкетираните и заема второто място. След дълги години спорове, монументът, известен и като МОЧА, се раздели с фигурите си, които бяха закарани в склад за съхранение. Скандалите по темата продължават, включително и споровете дали той е демонтиран, преместен или ще се ремонтира по някакъв начин през следващата година.

Също с 15% от гласовете третото най-важно събитие за нашата страна е една определено чудесна новина, която ни зарадва в края на ноември - българките станаха новите шахматни кралици на Европа. Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева показаха изключителен разум и хладнокръвие и не оставиха шансове на конкурентките си, като записаха изключителен успех за родния шахмат, при това в момент, в който в самия спорт имаше сериозно разделение.

Четвъртото място сред най-важните събития за България заема и влошаването на отношенията ни с Русия и затварянето на Руската църква – може би най-големият спор в оста София – Москва през изминалите 365 дни. Това е най-важното събитие за 13% от читателите ни.

Останалите предложени от редакцията събития събират под 10% от всички гласове.

За 7% от читателите ни най-важното събитие е мястото в България в Шенген – Мисията (не)възможна. Въпросът продължава да е актуален и в момента, но вече стана ясно, че страната ни ще влезе в шенгенското пространство през март, но на  първо време само по въздух и вода. 6% от хората пък поставят като най-важното събитие жестоките наводнения по Южното Черноморие, които за съжаление взеха и човешки жертви в началото на септември и създадоха огромни трудности пред Община Царево.

С по 4% от гласовете нататък се нареждат 3 събития – убийството на Алексей Петров, предоставянето от страна на България на военна помощ за Украйна, както и кървавият протест срещу БФС през ноември, довел до оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов. Какво ще се случи с футболния съюз също е отворена тема, чието развитие ще стане ясно през месец март 2024 година.

Драмите в Сглобката – обича ме, не ме обича са най-основното за 3% от хората, а местните избори и резултатите от тях – за 2%.

Донякъде изненадващо, фактът, че за първи път бе освободен главен прокурор предсрочно, е най-важното събитие едва за 2% от гласувалите. За също толкова основното е още един голям спортен успех – Александър Везенков стана едва вторият българин, който си спечели мястото да бъде част от най-големия баскетболен шампионат на планетата – НБА.

На фона на всички по-горни събития, драмите с машинното гласуване преди местния вот, оставката на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и фалшивите слухове за замърсяване в Черно море, които на много места провалиха началото на летния сезон, събраха едва по 1% от анкетираните.

И сега, преди да се сбогуваме с 2023 година, ни остава да си пожелаем новата 2024-та да бъде по-успешна и обединена за страната ни, лошото да остава на заден план, добрите новини да са повече, за да може след 366 дни да направим много по-добра и положителна равносметка.

За много години!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase