Снимка: БГНЕС
fallback

Заплатите на служителите на Българските държавни железници (БДЖ) и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) ще бъдат увеличени от 1 януари 2024 г., съобщи Министерството на транспорта и съобщенията.

За работещите в НКЖИ и БДЖ-Пътнически превози увеличението е с 19,6%, а за служителите на БДЖ-Товарни превози то ще бъде 10% от януари 2024 г. и още 9,6% от април 2024 г. Това става възможно с предвидени допълнителни средства в Бюджет 2024 г.

Oще по темата
Преди повече от 2 месеца по време на среща с железничари от цялата страна министър Георги Гвоздейков пое ангажимент, че с новия бюджет ще се търсят възможности за актуализиране на възнагражденията и подобряване на условията на труд в железницата.

"Днес вече това увеличение е факт и от януари 2024 г. почти 18 000 служители ще работят при по-добри условия", заяви транспортният министър след приемането на бюджета на МТС, посочват от ведомството.

Вече е подписан и Колективният трудов договор между ръководството на БДЖ и синдикалните организации, където е заложено увеличение на заплатите на работещите в „Холдинг БДЖ“ ЕАД и „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД с 19,62%. За служителите на „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД ръстът ще бъде на два етапа. От началото на следващата година увеличението ще е с 10%, а от април 2024 г. е заложена актуализация с още 9,62%. Променя се и стойността на средствата за храна (т.нар. ваучери за храна), които от 150 лева вече стават 200 лева за всички служители на националния железопътен превозвач.

С направените промени от догодина заплатата на локомотивен машинист ще започва от 1654 лева, на началник влак - от 1519 лева. Минималната заплата на началник гара от 1 януари ще е 1725 лева, а на персонала, който отговаря за изправността на железния път - 2001 лева.

По-рано днес стана ясно, че бюджетът за 2024 г. е обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 8 месеца

Обичам да пътувам с моя влак! Износено е, но старите вагони са най-удобни. С влака пътуват по-добри хора. Можеш да си говориш за живота.

21

Хахаха

преди 8 месеца

С предстоящото от 1-ви януари увеличение на минималната заплата на 933 лева, хората, които работят срещу такова възнаграждение, ще получават чисто 723,99 лева в БГ. За сравнение в С.Македония ще вземат 942 лв ,в Сърбия 1042лв, вТурция 1016 лв Всички,бе всички около нас вече ни бият по всички показатели.А Г.а.н.ю гледа като хипнотизиран П.л.ъ.х, Т.и.к.в.а,П.р.а.с.е.и Гном как му обещават сносен живот.

20

БГ

преди 8 месеца

До МитакаЗа съжаление всичко е политика. БДЖ нарочно беше доведено до това състояние за да забогатеят някой собственици на автобусните превози. Отделно са кражби и безстопанство. Новоте мотриси целите в графити от опростачените младежи. Иначе определено е най-екологичния, бърз и безопасен транспорт, ако бяхме една нормална държава.

fallback