Снимка: Bulgaria ON AIR

По Коледа сме плащали с около 5-10% увеличение за някои продукти като плодове, зеленчуци и месо спрямо дните преди празника. Въпреки това, ако сравняваме с миналата година, трапезата ни сега е била сравнително по-евтина спрямо миналата година.

"Миналата година беше много тежка, по-миналата също. Това, което стана с цените в България, стана в целия Европейски съюз. До преди 20 дни се усещаше намаление на цените в сравнение с лятото и зимата миналата година. Цените на едро започнаха да растат преди 20 дни. Това е българска черта на нашите търговци - "ден година храни", заяви икономистът от БАН доц. Огнян Боюклиев в студиото на "България сутрин".

Цените на храните и доходите трябва да се изравнят и това е тенденцията е Европа, а за съжаление при нас доходите изостават, посочи гостът.

По негови думи храната в България не е качествена, произвеждаме продукти с вносни суровини и 80% от плодовете и зеленчуците в магазините ни не са български.

"700 говедовъдни ферми изчезнаха от България тази година. 13 000 крави по-малко имаме сега в сравнение с 1 януари тази година, 43 000 по-малко овце. Това е една тенденция, не е започнала с това правителство", отбеляза доц. Боюклиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че в България липсва аграрната политиката и е необходимо да се преструктурира земеделието.

"20% от доходите на българина отиват за храна. В Европейския съюз това са 14%. Във Франция, където цените са доста по-високи от нашите, едва 10% от доходите на французина отиват за храна", посочи доц. Боюклиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase