Снимка: БГНЕС

Църквата винаги е била стълб и крепило на обществото, защото нейната основа е самият Христос и истините, които проповядва, са вечни и непреходни. Това каза пред БНТ Западно- и средноевропейският митрополит Антоний, който води църковната служба за Рождество в катедралния храм "Свети Александър Невски" в отсъствието на патриарх Неофит.

"Църквата е онази духовна лечебница, където всички намират отговори на въпросите си, но намират изцеление на своите душевни и телесни недъзи".

Още по темата
Патриарх Неофит продължава да се лекува във ВМА, посочи митрополит Антоний, който тази година замести Негово светейшество на празничните богослужения на Бъдни вечер и Рождество. Той ще води и службата на Нова година.

"Лекарите се грижат за неговото възстановяване. Достъпът до него е ограничен, понеже в момента има различни вируси. Всички се молим за неговото здраве и в празниците на Рождество Христово и на отминаващата си година Бог да ни наспори еда много по-мирна, здрава и успешна година".

На празничния Стефановден митрополит Антоний припомни историята на свети Стефан и го посочи като пример за безкрайна любов и смирение.

"Независимо от това, че е бил хулен и е пострадал мъченически, той до последно се е молел за всички онези, които поради яростта си не са осъзнавали това, което вършат".

Да се придържаме към онези неща, които ни носят не само временна материална полза, но и вечна духовна полза - това са Христовите добродетели, призова митрополит Антоний.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase