Снимка: БГНЕС

Започва безплатно поставяне на пневмококови конюгантни ваксини за хора на и над 65 г. от януари другата година, заявиха от Министерството на здравеопазването (МЗ) на брифинг, посветен на ваксинопрофилактиката.

Ваксинирането се осигурява по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции.

Пневмококовите инфекции са сред основните причини за заболяемост и смъртност в света при хората на и над 65 г., посочи д-р Кремена Пармакова, началник отдел „Надзор на заразните болести“ в МЗ. Най-голямо е въздействието им при възрастните, при които пневмококовата пневмония е най-честата изява на пневмококова болест, добави Пармакова.

Целта през следващата година е да се постигне 5% обхват на целевата група, което означава 74 109 имунизирани лица, каза още Пармакова. Ваксината се поставя веднъж в живота и е еднодозова, уточни тя и допълни, че имунизацията ще се прилага от общопрактикуващите лекари, които трябва да заявят количеството ваксини, което да им бъде доставено.

Изпълнението на задължителния имунизационен календар за първото тримесечие на 2024 г. е обезпечено, каза Илия Тасев, директор на Дирекция „Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите“. Всички необходими ваксини са налични в МЗ, Регионална здравна инспекция (РЗИ) и лечебните заведения, добави той.

На брифинга бяха представени и новите инициативи на МЗ – провеждането на уебинари с лекари „На разговор за ваксините“, както и „Добра имунизационна практика“, която събира опита на медицинските специалисти при прилагането на ваксини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase