Снимка: МВР

МВР ще използва ленти с шипове при преследване по пътя, както и при предотвраятване и разкриване на тежки престъпления. Закупени са нови 1 300 помощни средства за принудително спиране на моторни превозни средства. Те ще бъдат изпратени към всички областни дирекции и СДВР, обяви инспектор Милорад Йорданов от „Охранителна полиция“, ГДНП, цитиран от пресцентъра на МВР. 

"Помощните средства са тип ножично устройство, което позволява да се разстилат като лента, дълга 6 метра. Всяко от тях е снабдено със 165 шипа и при преминаване на лек или товарен автомобил през лентата, те се забиват в гумата, тя започва постепенно да изпуска налягането, като не се пръска или нарязва“, обясни Йорданов.

Устройствата са  проектирани така, че с тях да се борави безопасно и да бъдат използвани ефективно  за принудително спиране на МПС само при крайна необходимост“, обясни още полицаят по време на демонстрация на устройствата.

МВР обяви през февруари т.г. обществена поръчка за доставка на ленти с шипове за принудително спиране на автомобили. 780 000 лв бяха предвидени за закупуване на 1300 ленти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase