fallback

За Коледа и Нова година голяма част от хората заминават извън мястото си на живеене и оставят домовете си без надзор за по-дълго време. За съжаление това време е и любимо за крадците. Как да се предпазим? 

"Няма мярка за сигурност, която да не може да се преодолее. Въпросът е да забавим крадците и те да се откажат. Ако жилището е мишена от по-дълго, то се наблюдава. Много уязвими са ниските етажи", каза председателят на Българската камара за охрана и сигурност Николета Атанасова в студиото на "България сутрин".

Според нея крадците имат изключителна интуиция за това къде си съхраняваме ценностите и следвайки статистиката, която е оповестена, отбеляза, че тенденцията е към ръст на кражбите предимно в големи градове. Атанасова съветва да не оставяме отворени прозорци, когато ни няма, и да се включи СОТ-ът.

Препоръчва да оставим светната някоя лампа, а съседите да наблюдават жилището. Председателят на Българската камара за охрана и сигурност ни напомни и че е важно да спрем водата централно, за да не сме наводнени, когато се върнем.

"Най добрата защита е да има СОТ, който да е свързан с мониторинг център. Няма непреодолима ключалка. Има такива, които се пробиват по-трудно. Ключалките с пръстов отпечатък също могат да бъдат преодолени, но отнема повече време, става рисково и крадците се отказват", коментира Атанасова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сигурността е 80% превенция и 20% реакция - разумните хора взимат мерки предварително. Тя подчерта, че ценните лични вещи трябва да бъдат в нас под постоянно наблюдение, когато пазаруваме, а по отношение на автомобилите отбеляза, че основното правило е да не се оставят видими вещи вътре - трябва да бъдат скрити.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 4 месеца

до 33 Хайде бе, ПИЧ! Искам от теб да видя как ако дам на някой нотариалния си акт (доброволно даже) как без моя подпис ще ми вземе апартамента пред нотариуса? Хайде кажи как ще стане номера, разбирач?

23

Анонимен

преди 4 месеца

Като си стоите у дома.

22

Анонимен

преди 4 месеца

До Анонимен 32 - Пич, не се напъвай толкова. Няма да си първият ако ти продадат жилището без да знаеш. Няма и да си последния. Случва се и ще се случва. Това си е цяла мафия.

fallback