Снимка: Bulgaria ON AIR

Създадоха фондация "Стефан Стефанов" в памет на загиналото в катастрофа 17-годишно момче. Фокусът е насочен към подкрепа на децата в сферата на младежта и спорта.

"Фондацията беше учредена снощи, за да се направи опит да се осъществи една детска мечта на Стефчо - да направи спортен център, в който да спортуват деца. С помощта на всички нас се надяваме, че тази мечта ще бъде осъществена", заяви председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев в студиото на "България сутрин".

По думите му основната мисия на фондацията е да се направи център, за да спортуват младите хора и да се развиват хармонично извън дискотеките. Ще продължат честванията и събиранията, за да се намери правилното място. Търсят се и проектанти, които да проектират центъра, за да се стигне и до последната стъпка - неговото изграждане.

"Спортът развива не само тялото, развива и умствените способности, качествените характеристики на характера на човека. Младите хора бяха научени, че всичко се постига с много труд. Единствено в България съществува една сентенция сред родителите - "да вземеш шофьорска книжка, пък после ще се учиш". Когато се седне зад волана, какво се случва? На тази свята вечер столът на Стефчо ще бъде празен", сподели Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Майката на Стефчо се задъхваше от ридания и не можеше да довърши изказа си. Ние се борим сигурно вече 10 години рязко да се подобри подготовката на младите водачи. Изключително е ниска. Няма никакъв контрол. Нищо не се прави. Идеята беше на тези изпити да се изолира субективният фактор", коментира председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

На въпрос как може да намалим броя на загиналите на пътя, той отговори, че трябва безкомпромисно обучение, обективен и труден изпит и добър контрол.

"В КАТ има огромна армия от чиновници и в следващия момент чуваме, че за двумилионна София има няколко екипа. Просто е смешно. Изключително слаба и некомпетентна организация на движението. Свидетели сме на бум на катастрофи, без някой да поеме отговорност", посочи Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase