Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

На 20 декември честваме Свети Игнатий. Игнажден е един от големите зимни празници, който предхожда Коледа.

Свети Игнатий Богоносец е вторият  епископ на Антиохийската църква след нейния основател - апостол Петър, и представител на поколението на Апостолските мъже. Прозвището му Богоносец идва от предание, според което св. Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Христос, когато апостолите спорят за първенство.
За служението му като епископ на Антиохийската църква не се знае много. Известно е само свидетелството от разказа за неговото мъченичество, че св. Игнатий е „мъж апостолски във всичко“, който „грижливо управлява Църквата в Антиохия“ - особено по време на гонението при император Домициан. Първи въвел в богослужението антифонното пение - по подобие на ангелите, възпяващи Св. Троица от две противоположни страни, които той е бил удостоен да съзерцава във видение. Завършил живота си с мъченическа смърт в Рим.
 
Според народното поверие на този ден е началото на новата година, затова в някои райони го наричат още Нов Ден, Млада година. Тъй като денят е на границата между старата и новата година, с празника са свързани редица гадания и забрани, които носят лош късмет.

Вечерта срещу празника е първата Кадена вечер. За нея си приготвят постни храни. Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Божията майка.

Имен ден празнуват: Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла. 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 месеца

Номер 14 е прокълнат Сатана.Вижте го как разсъждава.Това е днес ЕС.Срам.Да отправим молитво всички християни номер 14 да бъде наказан от Господ.Господ чува по Коледа.Накажи номер 14!

11

Георги Илиев Митев

преди 4 месеца

Гадание за бездомните , честните, най-бедните и хората с нулеви доходи , че ни чака доживотно робство, репресии , гонения , принуда , въвличане в корупционните схеми и практики на българските банки и техните служители с цел доживотен затвор или робство в служба на алчните и криминалните управляващи и всички техни подизпълнители и организации .

10

Анонимен

преди 4 месеца

"Милиони хора са дали живота си за един по -добър християнски свят." - добрият свят идва от науката, а не от религията. Още повече пък от християнската религия която е откровено казано човеконенавистна и го е доказала многократно, че възпитава в ненавист към другите религии. Примерите са много. Дори това, че в страните в ислямския свят днес нещата не са добре, това лошото там идва от християнския свят, а не от исляма.

fallback