Снимка БГНЕС, архив

Държавата се отказа да прибира непохарчените пари на училищата и заделенитя в началото на годината резерви. Това бе заложено в проектобюджета за 2024 година, но образователната комисия поряза тези текстове. По този начин спестените пари и заделените средства от училищата няма да бъдат прибирани от общните или обратно в бюджета,  а това ще остави пари за ремонти и обмислени разходи, а не смоцелно харчене на средства с цел да не бъдат прибрани от държавата.

Ето какво написа по повод това решение председателят на образователната комисия в парламента Красимир Вълчев във фейсбук:

"Член 94 ще отпадне от проектозакона за бюджета за 2024 г., а от обхвата на чл. 91 ще бъдат изключени средствата за образование. Преди малко гласувахме за това на заседание на Комисия по бюджет и финанси.

Последните дни много директори на училища ми се обадиха, за да ме попитат дали ще им бъдат взети остатъците от средства по бюджетите им, неизразходвани в края на годината, и дали ще бъдат ограничени през 2024 година да разходват делегираните им средства. С двете разпоредби - чл. 91 и чл. 94, Министерството на финансите беше предложило точно това.

Ако училищата нямат право на преходни остатъци, те ще харчат самоцелно икономиите си в края на годината. А най-неефективно е самоцелното харчене. Респективно, правото на преходни остатъци създава стимули за икономично и ефективно разходване и дава възможност на училищата да разполагат, макар и с минимални собствени средства за модернизация.

Още по темата

Ограничаването на правото за разходване на 11% от делегираните им средства пък ще доведе до незвъзможност редица училища да платят възнаграждения в края на 2024 г.

Добрата новина е, че двете разпоредби ще отпаднат.

Лошата е, че вместо да вървим напред и да надграждаме, работим в режим минимизиране на щетите".

Според директори на детски градини при тях запазването на така наречения преходен остатък е много важно, особено ако броят на децата в първа и четвърта група се разминава. Ако държавата прибере обратно тези средства, те няма да могат да финансират приема на малчугани в първа група, ако те са повече от завършващите четвърта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase