Снимка: БГНЕС
fallback

България е на второ място в Европа по употреба на антибиотици след Румъния. Опасявам се, че ненужната им употреба ще продължи. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, предаде БГНЕС.
От днес в Държавен вестник е публикувана промяната на Наредба 4 и се връща паралелно използването на електронни и хартиени рецепти за антибиотиците.

„Ще следим употребата на антибиотиците само с електронните рецепти, защото с хартиените няма как да го направям“, каза проф. Гетов. Той коментира дали е намаляла употребата на антибиотици през този зимен сезон, когато най-често върлуват грипове и различни простуди и настинки. „Амбицията ни е от 1 април всички лекарства по предписание да минат на електронна рецепта“, заяви заместник-министърът на здравеопазването.

Той напомни, че този период ще бъде временен само до 1 април 2024 г., като този период ще бъде използван за работа върху системата, така че тя да бъде адаптирана към практиката и да няма повече проблеми с електронното предписание.

„Като цяло употребата на антибиотици е намаляла, но окончателни данни нямаме. Около 28% е намаляла употребата на антибиотици за периода от началото на въвеждането на електронната рецепта“, заяви проф. Гетов.
В същото време той се опасява, че сега отново може да се върне старата практика на бум на употребата на антибиотици.

„Опасявам се, че ненужната употреба на антибиотици ще продължи. Много се надявам лекарите и фармацевтите да бъдат изключително стриктни и съзнателни и максимално да ограничават употребата на антибиотици, защото България е на второ място в Европа по употреба на антибиотици. Това е една бомба със закъснител за бъдещите поколения по отношение на антибиотичната резистентност“, предупреди проф. Гетов, предаде БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Ангелина

преди 4 месеца

"Антибиотиците" най- често ги употребяват за щяло и нещяло ,считащите се за интелигенция .....,но с това всъщност показват своето невежество,както "пациентите" ,така и "лекарите" ..Всъщност едни "необразовани хора" живели преди нас ,са знаели ,че всичко ,което е нужно на организма ,за да се възстановява и лекува е "вътре в него" и в природата. Това "учените глави" с "титли" от плагиатстване - не го знаят....

64

MIKE

преди 4 месеца

От както е изобретен Пеницилинът се води този дебат-повече от 80 години вече. Още от първият момент започват да плашат хората с пристрастяаване на бактерийте към антибиотиците.Забравят една подробност:бактериалните инфекций не са еднотипни, макар и близки те са различни,както и вирусните мутации са безкрайни.Няма как да се пристрасти една бактерия към антибиотика когато при следващата инфекция тя е различна.Антибиотиците удължават продължителността на човешкия живот почти двойно след началото си

63

Аз

преди 4 месеца

Децата ми не са спрели да боледуват от началото на учебната години - то не беше стерпокок, мораксела, пневмокок. Покрай децата и ние със съпруга ми бяхме болни. Всеки път беше като игри на волята докато намерим изписаните ни антибиотици обикаляйки цяла София, че и провинцията. А след като въведоха електронните рецепти стана АД!!!Вместо да си признае некадърността си седнал да ни обяснява как не трябвало да пием антибиотици! Нагли, корумпирани и некадърни - това са кадрите на сглобката!

fallback