Снимка БГНЕС

Културното министерство е забранило демонтажа на Паметника на съветската армия още в четвъртък, 14 декември, сочи документ, който беше разпространен от ръководството на БСП.

Председателят на БСП-София Иван Таков пръв разпространи до медиите предписанието, според което Министерството на културата е разпоредило незабавно прекратяване на демонтажа на паметника на съветската армия в София, пише "Сега".

Протоколът за прилагане на принудителната административна мярка е подписан от главен инспектор Иван Генов. С документа, издаден от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" (ГД ИОКН) към Министерство на културата, се нарежда да бъдат спрени всички дейности по демонтажа на паметника. Законът предвижда предварително изпълнение, тоест още в четвъртък е трябвало да бъдат прекратени всички дейности по рязането на монумента, пояснява Иван Таков. Той обвини областната управителка Вяра Тодева в груби нарушения. Премахването на паметника е под нейно ръководство.

При неизпълнение се носи административно-наказателна отговорност, казва още предписанието от МК.

"Тези действия от страна на Областната управа не са просто самоуправство, това е превишаване на длъжностните права и злоупотреба с държавни средства, коментира Иван Таков. - Документът, издаден от Инспектората към Министерство на културата, беше крит от общественоста в продължение на два дни, за да не спират да безчинстват върху монумента".

Минути по-късно Корнелия Нинова публикува във "Фейсбук" видео, на което също показва въпросния документ:

"В 11:00 часа на 14 декември Областната администрация на област София предостави всички документи, свързани с демонтажа, съхранението и реставрацията на Паметника на Съветската армия. Документите ще бъдат предоставени и на Административен съд София-град на 15 декември, съгласно тяхно определение", съобщава Областната администрация на сайта си.

Областната администрация категорично се противопоставя на опитите на политически лица да въвеждат в заблуждение българските граждани, като разпространяват невярна информация, нарушават закона и упражняват натиск върху изпълнителите на дейностите по преместване на бронзовите фигури и барелефи от Паметника на Съветската армия. Поместен е линк, на който се намират документите по демонтажа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase