СНИМКА БГНЕС

Само двама от седмината предложени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за европейски делегирани прокурори в България са одобрени от Колегиума на европейската прокуратура. Това се вижда от документите на сайта на ръководената от Лаура Кьовеши институция.

Одобрените са Анна Каменова и Моника Михайлова-Митова. И двете са от Софийската районна прокуратура. Те получават 5-годишен мандат с възможност за още един.Така България отново остава с непопълнена квота за делегирани прокурори, които да работят тук по делата за крупни злоупотреби с европейско финансиране, припомня "Сега". С новите две попълнения страната ще има 10 делегирани прокурори при квота от 15. Досега Колегиумът не веднъж е връщал български номинации.

В Колегиума на европейската прокуратура от българска страна участва Теодора Георгиева. Неотдавна в България срещу нея започна проверка по мистериозен сигнал от известния като Пепи Еврото бивш следовател, а сега издирван обвиняем Петьо Петров. Георгиева упорито се спряга и като потенциална кандидатура за главен прокурор.

През февруари т.г. Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, за да бъде установено каква е причината те да напускат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор - Ивайло Илиев. Той беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ, и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase