Снимка: БГНЕС, архив

Организацията на евреите в България „Шалом“ ще отбележи днес осмия ден на празника Ханука в Централната софийска синагога. Гости на официалната церемония ще бъдат президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, кметът на Столична община Васил Терзиев, депутати, представители на Министерския съвет, на дипломатическите мисии в България, на вероизповеданията и други официални лица.

Ханука започва на 25-ия ден от месец кислев (ноември-декември) и се празнува в продължение на осем дни. През всяка от осемте вечери се пали по една свещ на ханукията (свещника). Този ритуал символизира чудото, с което се свързва повторното освещаване на Втория храм в Йерусалим след победата на макавеите срещу елинистичната династия на Селевкидите през 3597 г. (168 г. пр. н.е.). При влизането си в храма макавеите намират само една каничка с осветено масло. Тя е достатъчна храмовата менора (свещник) да гори една нощ, но по чудо огънят продължава да гори осем – а това е и времето, необходимо за приготвянето на още осветено масло. Затова по време на осемдневния празник се запалват осем свещи – по една всяка вечер.

Осемте свещи ще бъдат запалени и по време на церемонията в Централната софийска синагога. Тя ще бъде открита в 19:00 ч с приветствено слово от председателя на Централния израилтянски духовен съвет Максим Делчев, на когото 4-годишната Хана Кановска ще донесе огъня за запалването на шамаш – основната свещ на ханукията. Първата свещ ще запали президентът Румен Радев, който ще произнесе слово.

След запалването на свещите Рав Йоел Йфрах ще каже благословии за празника Ханука и молитва за просперитета на България и Израел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase