Снимка: БГНЕС

"Положихме много усилия в годините да спрем тази гавра с Паметника на Съветската армия и историята на България. В момента това, което се прави, е абсолютно незаконно. Входирахме искове в Административния съд и в Софийски градски съд – чакаме тяхното произнасяне", заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин пред БНТ.

"Премиерът Денков се е  опитал да отхвърли от себе  си отговорността. Разбира се, подкрепил е демонтирането на паметника. Макар че това, което се случва, не е просто демонтиране, което цели да бъдат възстановени фигурите, както излъгаха, а просто нарязване. Включително стана ясно, че кранът, който е инсталиран, не може по адекватен начин да вдигне фигурите без да бъдат нарязани", разказа Вигенин за срещата на социалистите с министър-председателя по въпроса.

Той предположи, че тъй като никой не казва къде ще отидат фигурите на монумента, вероятно те ще бъдат складирани някъде на части и повече няма да ги видим.

"БСП винаги е била принципна партия и никога не се е вълнувала от това какво чисто политически би спечелила от нещо в този момент, а се интересува от това да се погледне на историята през призмата на уроците, които ни дава тя. Аз разбирам, че почти всички партии, които са сега във властта са или току-що създадени, или в много близкото минало, но БСП, като партия на над 131 години, има различен поглед, защото е минала през различни периоди на развитието на България. Това, което е важно за нас е, първо, че трябва да пазим уроците на историята и този паметник, независимо кой как го прочита, е част от нашата история и е там, за да напомня какво се е случило – и от едната, и от другата страна. Второ, в тази ситуация, в която се намираме, на надигащи се крайнодесни сили и фашизъм, това, което изглежда през нашия поглед в момента, е опит тези, които победиха нацизма през Втората световна война, вече да не пречат дори чрез паметниците си", посочи Кристиан Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase