Още през април 2015 г. Димитровград поиска да придобие Паметника на Съветската армия при евентуалното му демонтиране, припомни във Facebook общинският съветник от "Синя София" Вили Лилков.

"За по-малко разходи на столицата и за решаване на проблема със съхраняване на частите на ПСА" той цитира решение от 2015-а на Общинския съвет в Димитровград, с което "дава съгласие да придобие от Столична община Паметник на съветската армия при евентуалното му демонтиране, като го превърне в част от създадената през 2008 г. в Димитровград Алея на монументалното изкуство".

Със същото решение се възлага на кмета на Община Димитровград извършването на всички процедури, свързани с правилното и законосъобразно изпълнение на взетото решение. В гласуването са участвали 29 общински съветници, от които "за" са били 21, нито един - "против", а осем са се въздържали.

"Във връзка с това решение има изпратени писма от председателя на общинския съвет на Димитровград до Столична община, до министъра на културата, до председателя на Народно събрание и до министър-председателя. Нямам информация решението да е отменено, което дава възможност на столицата да реши бързо проблема с мястото на демонтирания паметник, да спести финансовите разходи по неговото съхранение, а паметникът да отиде в истински музей на тоталитаризма", пише Вили Лилков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase