Обявите за работа във водещите сайтове в страната са намалели с 12% през ноември. Това е близо 5100 предложения по-малко спрямо предходния м. октомври. Според ежемесечния анализ на агенция за работа спадът се наблюдава във всеки един от секторите за работа.

На годишна база предложенията са с 4400 по-малко или спад от 11% спрямо м. ноември 2022 г.

В сравнение с началото на годината обявите за работа са с приблизително 8900 по-малко (-19%), а спрямо най-активния откъм обяви м. март те са с цели 14 400 по-малко (-28%).

В почти всички сектори се наблюдава двуцифрен спад на обявите за работа.

Най-голям е той в секторите „Търговия и продажби“ (1520 предложения по-малко, 14% спад), „Производство“ (850 предложения по-малко, 12% спад) и „Логистика и транспорт“ (820 предложения по-малко, 18% спад). След тях се нареждат секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ (790 предложения по-малко, 14% спад), „Административни и обслужващи дейности“ (430 предложения по-малко, 10% спад), „Строителство“ (390 предложения по-малко, 16% спад), „Здравеопазване и фармация“ (230 предложения по-малко, 10% спад) и „Маркетинг и Реклама“ (170 предложения по-малко, 11% спад).

Едноцифрен е спадът единствено в секторите "Счетоводство, одит, финанси“ (100 предложения по-малко, 5% спад) и ИТ (140 предложения по-малко, 4% спад).

На годишна база също наблюдаваме спад в почти всички сектори. Изключение прави единствено сектор „Здравеопазване и фармация“, като причина за това са предложения за работа от компании за набиране на персонал в този сектор в чужбина.

Дяловото разпределение на обявите по сектори се запазва почти същото като предходния м. октомври.  С най-голям дял е секторът „Търговия и продажби“ с 24%, следван от секторите „Производство“ (17%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (13%).

Дяловото разпределение при останалите сектори е, както следва: „Административни и обслужващи дейности“ (11%), „Логистика и транспорт“ (10%), ИТ (9%), „Здравеопазване и фармация“ (6%), "Строителство“ (5,4%),  „Счетоводство, одит, финанси“ (5,2%),  „Маркетинг и реклама“ (4%) и „Изкуство“ (1%).

Работа от вкъщи

Анализът на кариерният сайт JobTiger показва, че броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 5% спрямо предходния месец. Общият брой на този тип предложения е 3200, като от началото на годината те са с 31% по-малко.

Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 10% от предлагането през. м ноември.

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 55% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (17%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (7%).

Предлагане по градове

Както и през предходния месец, продължава спадът на предложенията във всички от водещите областни градове, като и тук той е двуцифрен: София (-11%), Пловдив (-11%), Варна (-14%), Бургас (-12%), Русе (-16%) и Стара Загора (-11%).

Като дялово разпределение в София обявите са 46%, а в останалите градове са, както следва: Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Дали наблюдаваният спад през последните 2 месеца е повод за притеснение? Все още е рано да се каже. Традиционно през последното тримесечие на годината се отчита спад на предложенията, като той е най-голям през м. декември. Очакваме да отчетем още по-малко предложения в следващия месец, като от ключово значение за състоянието на пазара на труда ще бъдат резултатите през първите месеци на 2024 г., допълват експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase