Снимка: БГНЕС
fallback

Над една четвърт от дърводобива в България е извън рамките на закона, сочи доклад на природозащитната организация WWF, разпространен от организацията.

Еколозите допълват, че съгласно тяхно проучване, което се прави на всеки четири години, незаконният дърводобив генерира скрити приходи от над 100 милиона лева годишно. В допълнение към тези финансови загуби, горите не могат да изпълняват ефективно своите производствени, водоохранни и природозащитни функции, а цели райони остават без чист въздух и питейна вода.

Усредненият добив е 1,7 млн. кубч м. от официалния, става известно от доклада на WWF, като данни за незаконна сеч има дори и за трите национални парка – „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“.

Цитират се и данни на Интерпол, че всяка година международната търговия с незаконно добит дървен материал генерира среден оборот от 100 милиарда щатски долара.

Според еколозите, дървата за горене са най-голямото перо в незаконния дърводобив. Затова от WWF насърчават постепенния преход към нисковъглеродна икономика, сериозен дял от който заема използването на биомаса.

Сред другите предложения за по-рационално използване на енергията в домакинствата, което може да спаси горите, е бойлерите да работят на 50-55°С, защото промяната на подгряващата температура само с 5 градуса може да спести до 10% разходи за ток, използването на пералнята на ниски температури, използването на водоспестяващи душови разпръскватели, които също намаляват разходите в домакинство с до 100 лева годишно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Банкеръ

преди 6 месеца

Разликата между законния и другия дърводобив е,че при първия горския минава и маркира с боя дърветата,които Рома с машинката трябва да отреже.При втория горския не е на работа и излиза по евтино.Така или иначе домакинствата,които се отопляват на дърва трябва да ги вземат отнякъде.Не съм чувал Еколог да раздава дърва или пари за отопление.Само на приказки ги бива,когато дойде ред да плащат млъкват.

20

Случаен минувач

преди 6 месеца

Това им е животецът. Въпросът е, че горските посягат на едиственото, от което живеят - дървата. Естествено е да ги нападат и пребиват с колове, брадви, тояги и камъни. Само се опитайте да озаптите човек, неял 2-3 дни и ще ви стане ясно за какво става дума. Така че държавата трябва да се намеси и да им потърси някакъв поминък, иначе наистина ще стане страшно.

19

Случаен минувач

преди 6 месеца

В района на Самоков живеят около 6 000 ***. Те нямат работа, сиреч по цял ден си чоплят носа и нищо не правят. Да, ама гладен стомах мирен не стои, както казва народната поговорка. Трябва да се дъвче и да се гълта. Единственото, което могат да правят, е да секат рилската гора и да изнасят трупите с каруци и коне. После ги продават на прекупвачи на дървесина, с получените пари си купуват хляб, евтин салам и задължително алкохол. След като се напият, почват да се бият, но това е друга тема. Тов

fallback