Снимка: БГНЕС

Над една четвърт от дърводобива в България е извън рамките на закона, сочи доклад на природозащитната организация WWF, разпространен от организацията.

Еколозите допълват, че съгласно тяхно проучване, което се прави на всеки четири години, незаконният дърводобив генерира скрити приходи от над 100 милиона лева годишно. В допълнение към тези финансови загуби, горите не могат да изпълняват ефективно своите производствени, водоохранни и природозащитни функции, а цели райони остават без чист въздух и питейна вода.

Усредненият добив е 1,7 млн. кубч м. от официалния, става известно от доклада на WWF, като данни за незаконна сеч има дори и за трите национални парка – „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“.

Цитират се и данни на Интерпол, че всяка година международната търговия с незаконно добит дървен материал генерира среден оборот от 100 милиарда щатски долара.

Според еколозите, дървата за горене са най-голямото перо в незаконния дърводобив. Затова от WWF насърчават постепенния преход към нисковъглеродна икономика, сериозен дял от който заема използването на биомаса.

Сред другите предложения за по-рационално използване на енергията в домакинствата, което може да спаси горите, е бойлерите да работят на 50-55°С, защото промяната на подгряващата температура само с 5 градуса може да спести до 10% разходи за ток, използването на пералнята на ниски температури, използването на водоспестяващи душови разпръскватели, които също намаляват разходите в домакинство с до 100 лева годишно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase