Снимка БГНЕС, архив

Със 129 гласа за и нито един "против" депутатите приеха на първо четене промени в Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти.

Според тях търговците на горива вече ще имат право да държат до 70% от задължителните 100-дневни запаси от нефт и нефтопродукти в чужбина, на територията на държава членка на ЕС, и само 30% на територията на България. Сега те са длъжни да държат 100% от запасите в България.

Освен това, ако сега собственик на акцизен склад откаже на търговец на горива да му съхранява горивата, глобата е символична – от 500 до 2 хиляди лева. Предложението за промяна в Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, внесени от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и от ДПС Йордан Цонев, е глобите да станат при първо нарушение от 1 до 2 милиона лева и при второ нарушение – от 3 до 5 милиона и отнемане на лиценза, пише "24 часа".

"БСП ще подкрепим промените,  но лошото е, че не ни чухте на 28 септември, когато казахме, че правите огромна грешка и сега сме в тази унизителна ситуация -  да връщаме абсолютно същите текстове. Някой от енергийната комисия да обясни от къде идва това предложение", призова от трибуната Драгомир Стойнев.

От ИТН също казаха, че ще го подкрепят, но имат притеснения относно високите санкции и между първо и второ четене ще предложат да бъдат намалени.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев подчерта, че са толкова високи, за да се предотврати заобикалянето на закона.

Още по темата

"ПП напълно подкрепя част от резерва на горивата да се съхранява на територията на ЕС,  така че да отговорим на регламентите на ЕК.", каза и Венко Сабрутев.

Тй обаче изрази несъгласие относно това колко процента трябва да се съхраняват у нас.

"Първото нещо, което затваря по време на война, това са границите. Искаме да осигурим в максимален процент защитата на българското общество. Ще  направим предложения между двете четения, така че да обърнем съотношенията - до 30% на територията на ЕС и 70% или повече съхранение у нас", обясни тай.

Ако законът бъде окончателно приет с първоначалните промени, ще влезе в сила от 30 юни 2024 г.

Мремето за предложения между двете четения пък ще бъде 5 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase