Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

"Денков слез!" скандираха протестиращите културни дейци под прозореца на премиера. Те се събраха в Триъгълника на властта за да искат по-адекватно заплащане, а протестът им бе под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще".

"За първи път виждам толкова позитивна и градивна енергия, вълнувам се повече от получаването на награди. Министърът на културата не е в министерството, а е в Министерския съвет", каза Христо Мутафчиев, председател на Съюза на актьорите в България, цитиран от "24 часа".

Това, което искат е стартовата заплата да започва от 2000 лв. "Да тръгнем към Министерски съвет и да им подпалим решетките", призова още Мутафчиев.

След протестите на 1 ноември днес отново излязоха стотици недоволни от ниското заплащане в културния бранш.

Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори.

Това са исканията на протестиращите, които след като призоваха министърът на културата Кръстю Кръстев да слезе при тях и да говори с тях, продължиха към министерския съвет.

Сред организаторите на протеста са Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация "Култура" към КНСБ, Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа".

Това е вторият национален протест на дейците на културата в рамките на месец, но обещаха, че ще продължат, докато не чуят исканията им.

Тома Биков слезе при протестиращите "Този бюджет, предложен за културата тази година, беше написан от Министерството на финансите - това наричам диктат. Този бюджет, който е недостатъчен, вече е в парламента. Едното, което може да направим, е да отменим рестрикциите за сценичните изкуства и да ги пратим в Министерството на културата и Министерския съвет", каза той и добави, че от 2015-а г. сценичните изкуства работят с един и същи стандарт. "Има 28 млн лв. увеличение, които трябва да отидат в проекти. Ще направя предложение да отидат за културните институти. Културата е точно толкова важна, колкото икономиката за едно общество. Борбата продължава, няма да е лесно", добави още депутатът от ГЕРБ.

"Отдавна говорим, че 0,4% за културата е престъпление срещу културата. В основата на националната ни сигурност са образованието и културата", каза Ивайло Вълчев, заместник-председател на ИТН, който също се появи на протеста. "Театри и актьори няма да дойдат от чужбина, имаме наши. В наше лице имате хора, които не само са на ваша страна, а и сме едни от вас. Искрено се надявам, че това, което Биков каза, ще се случи в залата. Ако следващия път се връщате, лично аз ще ви отворя врата, за да питате когото трябва", добави още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар