Снимка БГНЕС

Ветото, наложено от президента Румен Радев, върху изпращането на бронирана транспортна техника за Украйна ще бъде разгледано от ресорната Комисия по отбрана. На актуални въпроси за политиката за отбрана ще отговаря и министър Тодор Тагарев, съобщава БГНЕС.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и.

В мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия.

Реакциите на ветото бяха почти еднополюсни. Председателят на Народното събрание Росен Желязков и министър-председателят Николай Денков заявиха, че то ще бъде отхвърлено, а премиерът определи хода на президента като "излишен жест".

От БСП обявиха, че ще подкрепят ветото при гласуване в пленарна зала, а вицепрезидентът Йотова коментира темата с думите, че има вяра на ,що се отнася до национална сигурност, а не на политиците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase