Снимка БГНЕС

„Пирогов“ е на печалба. Сменя се директорът, защото преди време той е огласил един случай с един съветник – Мустафа Емин.

Това коментира председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) пред журналисти в парламента, пише БТА.

Това стои в основата на смяната на директора и има много причини, заради които ние да не допускаме политически натиск за смяната на един или друг човек, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС. Директорът на „Пирогов“ си върши работата, болницата е на печалба и се опитват да измислят нов скандал – с конкурсите в болницата, какъвто не съществува, допълни Костадинов.

Още по темата

По-рано днес стана известно, че директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че одит, извършен в болница "Пирогов" в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние.   

Костадин Ангелов посочи, че премиерът Денков е прочел доклада за „Пирогов“ и според него няма нарушения, които да изискват смяната на директора на болницата. Кой е премиерът на България, попита председателят на здравната комисия. Денков очевидно се обезличава като премиер, не от Борисов, не от Пеевски, а от собствените си министри, такъв е министърът на здравеопазването, коментира той. Според Ангелов докладът е "изсмукан от пръстите", а днес е пристигнало становище, което разбива всяка една от тезите в доклада.  

Въпросът е един единствен - кой е премиерът в България, очевидно не е Денков, коментира Ангелов. Явно е министърът на здравеопазването проф. Хинков, който взема решения, които премиерът Денков казва, че няма да бъдат взети, допълни той.

Попитан дали ГЕРБ-СДС ще поискат министър Хинков да си тръгне, Костадин Ангелов каза, че Хинков не е номинация на ГЕРБ-СДС. Който е издигнал Хинков за министър, той си носи отговорността за този министър, той да взема решение какво да прави с него, допълни той.

Преди това председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че за пореден път не се спазват ангажименти. Конкретният повод са решенията, които еднолично взима министърът на здравеопазването по отношение на болница "Пирогов", посочи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase