Снимка БГНЕС

„Имаме управление като мъглявината „Андромеда" – това е приносът на ПП-ДБ към политиката у нас. Когато няма коалиция и правила, тогава управлението става заложник на по-малките партньори, които го подкрепят. Ако имаха доблестта да застанат честно след изборите и да кажат – такава е ситуацията, ще управляваме с ГЕРБ и ДПС и ще има разпределение на постове и правила за вземане на решения, всичко щеше да е много по-почтено. Но в мътна вода по-лесно се лови риба и затова се озовахме със сглобката. Сега този хаос предстои да се пренесе и в управлението на София.

Така евродепутатът Сергей Станишев описа настоящата политическа ситуация в страната пред БНР. Попитан дали споделя тезата на финансовия министър Асен Василев, че „не можем да привличаме инвеститори с ниски заплати на работещите", Станишев коментира, че е притеснен за Бюджет'2024. „Много от младите хора емигрират заради по-високите доходи и по-добите условия на живот – това трябва да бъде адресирано в бюджета, но се притеснявам какъв вариант ще стигне до залата в НС. Един бюджет беше приет от МС и оповестен от финансовия министър, после беше оттеглен и преправен след разговори в некоалицията. Такава каша е, че никой не знае какво ще се приеме от народните представители. Чувам за дълг в размер 8-9 млрд. лв. Нека си спомним, че през 2013 г. за тегленето на 1 млрд. парламентът беше обсаден и се наложи извеждането на депутатите с белия автобус. Къде са сега представителите на демократичната общност? Техните протести трябва да са 9 пъти по-мащабни?"

„Днес беше загубен цял парламентарен ден за разправията за персоналните назначения в НЗОК. Вместо дебатът да бъде на тема демография и решенията за здраве в бюджета.

Както знаете, проведохме срещи с премиера и с всички парламентарно представени партии – обединихме се, че демографията е национален приоритет. Очаквам да видим предложенията за репродуктивно здраве в бюджета. Дано думите се превърнат в дела, иначе отново българските граждани ще бъдат разочаровани.", коментира скандалите в Народното събрание Станишев.

На въпрос за премиерската кандидатура на Делян Пеевски, евродепутатът отговори с цитат на заглавие от медиите: „Благодаря на демократичната общност в България, че не направиха г-н Пеевски шеф на ДАНС през 2013, а го запазиха за премиер." „Всичко това е голямо лицемерие от страна на лидерите на ПП-ДБ. Те направиха този въпрос възможен. А иначе, г-н Пеевски е кандидат за лидер на ДПС и иска да каже на партията си, че прави заявка за по-голямо участие във властта. А заради поведението на ПП-ДБ, кабинетът ще има живот „докато на някого му издържат нервите."

Попитан за изпълнението на приоритетите на правителството – Шенгенското пространство, Еврозоната и конституционната реформа, Станишев коментира, че не вижда достатъчно твърда позиция за Шенген, както и ясна програма за подготовка на страната за присъединяването към еврозоната. „Привърженик да влезем в икономическото ядро на ЕС, но не виждам никаква информационна кампания и мерки срещу евентуална спекула. Конституционната реформа стъпи накриво с предложения като смяната на националния празник 3 март. България е поставена на картата на модерна Европа заради Санстефанския мирен договор и 3 март.", посочи той.

Помолен да коментира идеята на лидера на БСП за ляво-центристки патриотичен фронт, Станишев каза, че „механичните сборове обикновено не водят до резултат. В политиката трябва да се дава съдържание. Въпросът е: дава ли БСП алтернатива на българските граждани – като икономическо развитие, социална защита и ниво на доходите."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase