Снимка: БГНЕС

Държавният поземлен фонд е инструмент за провеждане на държавна политика. Това обясни пред БНР Иван Христанов, бивш заместник-министър на земеделието. Той изрази острата си реакция срещу възможността държавата да започне да продава земи от Държавния поземлен фонд.

"Ние сме твърдо против земя от Държавния поземлен фонд да бъде продавана на когото и да е, когато и да е и по какъвто и да е начин. Нямаме положителна реакция към това съмнително предприятие, което по странен начин виждаме заложено в прогнозите за 2025 година.

България има най-висока концентрация на собственост на земя в цяла Европа. Това означава, че малко хора контролират прекалено много земя и не позволява да се развива средното и малкото земеделие".

Искаме да научим от господин Василев и от господин Денков кой е създател на идеята за продажба на държавна земя и какви са мотивите зад нея, посочи още Христанов.

"Проверих всички документи. В Закона за бюджета в глава „Земеделие“ има заложени допълнителни 340 млн. лева. Намерих писмото на министъра, в което той, без да заеме позиция, казва: „Ако искате да ви осигурим тези 340 млн., ние трябва да продадем 700 хил. декара, които в момента се използват за оземляване на малки и средни стопани“.

Започнах да звъня на колеги от парламента, от министерството и от сектор "Земеделие". Навсякъде чух един и същи отговор: "Зад това нещо стои едно държавно предприятие", разказа бившият зам.-министър.

Който купи тази земя, ще я купи на безценица – на 55% от пазарната й стойност, подчерта Христанов.

Той смята също, че се извършва завладяване на земя чрез компенсаторни записи.

"Сделки с компенсаторни записи през последните 10 години са правени изцяло в полза на големи земеделски конгломерати. Тук се готви специален подарък", смята той.

Христанов подчерта и липсата на достатъчно оранжерии у нас.

"Това се случва, защото има проблем със собствеността на земята, с поливането, с топлината. Бях започнал да работя, като заместник-министър през Държавния поземлен фонд да оформим оранжерийни клъстери. Държавата да направи сондажите, да изкара геотермална енергия, да осигури отоплението, пътната инфраструктура и поливането и да започнем да даваме готова инфраструктура под наем, за да се възроди оранжерийното градинарство и овощарство", обясни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase