Снимка: БГНЕС

Обстановката по пътищата в страната постепенно се нормализира след няколко дни на снежна блокада, особено в някои части от страната. Въпреки това в понеделник вечер стотици населени места останаха отново на тъмно и без електрозахранване. Поправянето на щетите и пускането на тока продължава и днес.

По данни на енергийният министър Румен Радев към понеделник вечерта на територията на „Електроразпределителни мрежи Запад“ 276 населени места са с проблеми. Там се работи по повредени 1080 трафопоста. На територията на „Електроразпределение Юг“ са установени аварии в 493 трафопоста, към момента останалите повреди са в 17. За „Електроразпределение Север“ Румен Радев каза, че от 2300 трафопоста, в 1181 все още има проблеми.

Още по темата
Министър Андрей Цеков благодари за усилията на всички държавни и общински екипи и институции, благодарение на които ситуацията в страната започва да се нормализира.

Проходими са почти всички старопланински проходи в страната, с изключение на Троянския. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили в Котленския проход и отчасти в прохода Шипка. Има все още ограничено движение по пътни участъци в голяма част, преди всичко от Северна България. В Южна България ситуацията е значително по-лека. Най-тежка продължава да бъде ситуацията в област Разград.

В 55 училища в 7 области на България вторник (28 ноември) ще бъде неучебен ден заради усложнената обстановка - непроходими пътища, липса на ток, прекъснат интернет, скъсани жици и други. В други 17 училища е обявено обучение от разстояние в електронна среда, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Според обобщената информация в Националния координационен център към Министерството на околната среда и водите се очаква оттокът на реките да намалява, като в момента те са пълноводни и избистрени, съобщиха от пресцентъра на министерството. На този етап не са постъпили данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Според прогнозата за времето днешния вторник ще бъде предимно облачен, с превалявания от дъжд, преди обяд в Западна България - от сняг. Вятърът ще е от юг-югозапад, в повечето места ще е до умерен, в източните райони и на места северно от планините ще е силен и временно бурен. С него ще се пренася топъл въздух. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са от 3°-4° в равнините и котловините с тихо и мъгливо време, до 13°-14° на места в Югоизточна България и Централния Предбалкан, в София - около 5°.

Над Черноморието ще е предимно облачно и ветровито. Ще духа силен вятър от юг-югозапад. Валежи от дъжд ще има на места, главно в следобедните часове. Температурите ще се повишат и максималните ще са 11°-13°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала, привечер на север от нос Калиакра - ще достигне и 5 бала.

Над планините ще е облачно, с превалявания от сняг, на повече места и по-значителни в масивите от Югозападна България. Ще духа силен, вечерта и бурен вятър от юг-югозапад и с него температурите ще се повишават. Със затоплянето, височината, под която валежът ще е от дъжд ще се повишава. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около минус 2°.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase