Снимка: БГНЕС

Към момента в цялата страна все още населените места с проблеми в електроснабдяването са около 590, обяви министърът на енергетиката Румен Радев пред БНТ, като цитира информация към 17:00 часа.

Според него ситуацията в голяма степен е подобрена, но все още има критични положения.

Министърът съобщи, че на територията на „Електроразпределителни мрежи Запад“ 276 населени места са с проблеми. Там се работи по повредени 1080 трафопоста, допълни Радев. „Конкретно за този регион повредените бяха 7668, остана 1/6 от тях“, коментира той.

На територията на „Електроразпределение Юг“ са установени аварии в 493 трафопоста, към момента останалите повреди са в 17, посочи още енергийният министър.

За „Електроразпределение Север“ Румен Радев каза, че от 2300 трафопоста, в 1181 все още има проблеми.

Действително имахме екстремна метеорологична обстановка, заяви министърът. Този вид мокър обилен снеговалеж, макар и за сравнително кратък период от време, и при комбинация с вятър, доведе до изключително много паднали клони и дървета, коментира Радев и поясни, че именно това е повредило в голяма част мрежата на средно и ниско напрежение.

По отношение на мрежата на високо напрежение имахме засегнати 37 електропровода, в 20 подстанции, съобщи още министърът и припомни, че всички станции са захранени още вчера към 17:00 часа.

Министър Радев обърна внимание, че над 2000 души работят на терен за отстраняване на авариите в страната и изрази надежда към 19:00 ч. да има подобрение на обстановката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase