Снимка: Bulgaria ON AIR

За пета година група младежи организират кампания по събиране на хранителни продукти с дълъг срок на годност, за да ги раздават на самотни възрастни хора в села в Северозападна България. Две от организаторките са Вяра Кузманова и  Галена Ганчева.

Кампанията се казва "Дари храна, дари любов".

"Събирането на храна сме  организирали на 2 декември, тази събота. Имаме две локации, едната е на ул. "Кърниградска" №4 , докато другата е на бул. "Александър Малинов" №51. От 11 до 16 ч. ще бъдем на локацията. Събираме само пакетирани стоки - това са продукти като олио, ориз, консерви", сподели Вяра Кузманова в "България сутрин".

"С моя съученичка се вдъхновихме от общи приятели, които правят подобна кампания в област Видин, тогава ние им дарихме храни. Те ни запалиха и оттогава се зароди идеята, че ние можем да направим същото, но в различни области и в различни села", поясни организаторката.

"Помещенията, в които складираме храните, са доста мънички, но сме много благодарни на едни хора, които ни предоставиха апартамента си, в който не живеят, за да можем да складираме храната там. До този момент сме ги съхранявали на много различни места", допълни Галена Ганчева.

Момичетата се обърнаха към зрителите на Bulgaria ON AIR с молбата, ако някой разполага със свободно пространство, където биха могли да складират храна, нека се свърже с тях.

"Всеки, който иска да стане доброволец при нас, може да ни открие в Instagram на "Дари храна, дари любов", там са и нашите контакти.  Има няколко етапа, в които доброволец може да се включи – това са събирателния пункт, в който пакетираме храната в кашончета и след това – когато пътуваме из страната за срещи със самите хора", допълни Кузманова.

Двете момичета припомниха, че много от възрастните хора, на които доставят храна, са обездвижени или възпрепятствани физически. Споделиха, че често се случва да помагат на възрастните хора с домакинските задължения.

Миналата година организацията е достигнала до приблизително 400 човека, до 19 села и един град. Двете организаторки разказаха и как протича самият процес на доброволчество.

"Главната ни комуникация е с кмета на селото или града. Свързваме се с тях, а те подготвят списък с хора и заедно с кмета отиваме до къщата. Ние сме изключително открити в дейността си, хората могат да пътуват с нас, качваме и снимки на продуктите, и на хората. Хората понякога ни разказват истории, които споделяме", посочи Кузманова.

Момичетата споделиха, че така са открили много приятели.

"Това да правиш добро със сигурност привлича още хора", настояха организаторките на кампанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase