fallback

Грипът отново дойде на дневен ред, като вече са факт и първите за сезона заразени.

"На 23 ноември доказахме първите два грипни щама. Това означава, че далеч преди това е циркулирал вирусът, просто сега получихме проби. Става дума за тип А H1N1. Това е най-пандемичният щам. Този, който още миналата година засегна най-голям брой хора. Вторият по честота е тип А", коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин".

И двата щама са включени във ваксината, уточни гостът и успокои всички ваксинирани.

"Грипът си е тежко заболяване. Характерно е, че доста бързо хората се влошават. Сутринта отива спокойно на работа, а на обяд вече не се чувства добре, до следобед е на легло. Вирусът бързо настъпва в организма. Дава симптоми от температура до обща отпадналост, мускулни болки, главоболие и чак след това идват респираторните симптоми", обясни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на проф. Христова тестът е добре да се направи в първите няколко дни, защото след това имунната система бързо подхваща вируса.

Тя обяви, че този сезон очакваме предимно грип тип А: "Достатъчно заразен е. Ако сме с болен човек, на дистанция до един метър и под един метър, има голяма вероятност да се заразим, защото имаме имунитет от предишната година, но той е избледнял".

Ако сме пропуснали да се ваксинираме, сега е най-подходящият момент за имунизация, подчерта още специалистът.

"Пикът се очаква след Нова година. За изграждане на напреднат имунитет ни трябват максимум три седмици. Идеалният момент е сега. Децата са уязвима група", допълни проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ разясни, че няма данни за нов вирус от Китай и обяви, че заразените с коронавирус у нас са намалели.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 месеца

Зелен со пол , паедон сертификат трябва ли ми за разходка в парка? М? Помня и не забравям, у р о ди! Ще си платите!

14

Анонимен

преди 5 месеца

Свински, птичи само заради лапачката.

13

Анонимен

преди 5 месеца

Крававрските лаборатории пускат много хубави вирусчета. По времето на соца защо нямаше нито грип нито вируси. Защото краварите нямаха достъп до страната ни. По времето на соца имаше настинки които лекувахме с аналгин аспирин и горещ чай. За три дни се оправвхме. А сега си еа макята такива вируси ни пускст че убиеат наред.

fallback