Снимка БГНЕС

Лекарският съюз ще предложи продължаващото медицинско обучение да стане задължително. Това обяви проф. Милена Станева, заместник-председател на БЛС по време на Шестия национален конгрес на съсловната организация, пише скенер.нюз.

По думите ѝ продължаващото медицинско обучение е задължително в Австрия, Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Словения и Холандия. В България продължаващото медицинско обучение е доброволно, както е и в Кипър, Дания, Естония, Малта, Португалия, Испания, Швеция, Люксембург и Белгия. В Гърция, Латвия, Румъния, Норвегия, Литва и Хърватия то е в двете форми.

„Продължаващото обучение е хаос, на много места то е оставено в ръцете на фармацевтичните компании, което е срамно и недопустимо“, заяви акад. Лъчезар Трайков, ректор на МУ-София. Според наблюдението му, включително и на организираните от фармацевтичните компании симпозиуми, 40-50% от българските лекари не ходят. „За продължаващото медицинско обучение трябва да има подкрепата на Министерството на здравеопазването и на политиците. Ако не го направим задължителен този процес, той отново ще се размие“, допълни акад. Трайков. И обеща пълно съдействие от МУ-София за БЛС в тази посока.

„Начинът на акредитиране трябва ние да го предложим на законодателя“, председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров. „Предлагаме всички – дружества по специалности, академични среди, асоциации на болници заедно да определим правилата, а ролята на обучението е на дружествата по специалности и университетите“, обясни той.

Д-р Маджаров засегна и болната тема за агресията срещу медиците и липсата на доверие от страна на пациентите. „Трябва да направим така, че агресивните хора да знаят, че БЛС и конкретната болница стоят зад всеки нападнат медицински специалист. Същевременно обаче сме длъжници на обществото по отношение на вътрешната регулация. Длъжници сме, когато сме сезирани с жалби срещу медици, защото не разследваме и не показваме нищо насреща. Това е в основата и на отношението на обществото към нас. Не обвинявам никого за това, просто трябва да се променим. Няма да решим проблемите, докато са ни виновни само другите“, подчерта шефът на БЛС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase