Снимка БГНЕС, архив

Ниското ниво на необслужваните банкови кредити в България ще се запази поне до средата на 2024 г. Евентуално увеличение може да има през 2025 г., но ръстът в просрочията няма да е значим.

Това показва анализ, изготвен от една от компаниите за изкупуване и управление на задължения - Агенция за събиране на вземания (АСВ).

Сценарият стъпва на анализ на макроикономически данни, динамиката на кредитирането в България и Европа и управлението на кредитните портфейли на банките.

Рискът от увеличаване на лошите кредити бил сведен до минимум заради високата заетост и нарастващите доходи. От януари 2022 г. до септември 2023 г. средната заплата в България се е повишила с над 30% и вече е над 2000 лева - най-силният ръст след присъединяването на страната към ЕС. За същото време пенсиите са се вдигнали с над 60%.

Икономическият растеж ще се забави в резултат на пренасянето на негативните ефекти от другите икономики в Европа, но това няма да доведе до значим ръст на лошите кредити в краткосрочен период, посочват от компанията, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase