Снимка БГНЕС

Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка между полицаи и битите протестиращи на протеста срещу Българския футболен съюз. Отново искам да подчертая, че огромното, преобладаващото количество от протестиращите използваха тази възможност, която имат по закон и по право да протестират, когато не са съгласни с решенията на определени институции.

С тези думи премиерът акад. Николай Денков откри заседанието на Министерския съвет.

"Но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и поради това имат огромна вина за това, което се случи", каза Денков. Той подчерта, че тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и, където е необходимо, осъдени. Премиерът посочи, че това е задължение на полицията, на разследващите органи и на прокуратурата.

По думите му огромното количество полицаи изпълниха дълга си така, както трябва да го направят и могат да послужат за пример. "Но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си, които използваха насилие без това да бъде необходимо и поради това те също трябва да бъдат разследвани и наказани", добави премиерът.

Още по темата

Тъй като имаше различни интерпретации какво очакваме от МВР, Денков уточни, че от министъра Калин Стоянов очаква доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тях трябва ясно да е указано кое от лицата, предизвикало протестиращите, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи.

"И от друга страна, по всички сигнали, свързани с насилие на полицаите, искам яснота кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани, какъв е резултатът от това разследване и тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени", категоричен бе министър-председателят.

"Налага се да го кажа отново, тъй като някои от изказванията, които чувам през последните дни, ме карат да си мисля, че министерството отново е тръгнало в грешна посока. Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите. Това не е бойна зона, това трябва да бъдат мирни протести, журналистите, ако трябва, да могат да се изтеглят встрани", каза още той.

Премиерът е категоричен, че е много важно да се дефинира ясна и цялостна стратегия и план за превенция на подобни случаи в бъдеще. "Нужна е и стратегия за защита на журналиста на терен. Очаквам МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести", подчерта той, като уточни, че те трябва да имат съответните опознавателни знаци.

Денков отбеляза, че за да гарантират правата на гражданите за достъп на информация, първо, трябва да гарантират сигурността и правата на медиите, които отразяват такива събития.

"Получих информация и за сигнал от организацията "Боец" към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации, и отправят заплахи към конкретен министър в този кабинет", съобщи премиерът. Той обяви, че очаква проверка и за този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР.

Денков заяви, че няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. "Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение, една или друга личност", каза още той.

Министър-председателят отбеляза, че МВР е основна институция във всяка една държава. "Вие държите властта, силата, информацията и възможностите за предотвратяване на проблеми и намиране на решения. Трябва да действаме, първо, самокритично, да търсим къде са проблемите в нас и едва тогава да сочим някой навън, който смятаме, че е виновен. И да знаем, че трябва също така да носим отговорност за координацията между институциите, а не да се опитваме да прехвърляме отговорността една към друга", призова той.

Денков заключи, че очаква от вътрешния министър тези два доклада, определяйки ги като изключително важни и по отношение на протестиращите, и по отношение на полицаите, и в зависимост от това какво пише в тях, какви мерки са взети, как са наказани виновниците, ще дефинира отношението си и към МВР, и към министъра.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase