Трима полицаи са уволнени заради насилие над протестиращите срещу БФС футболни фенове на 16 ноември. Зам.-вътрешният министър Стоян Темелакиев също бе освободен от премиера Денков след инцидентите.

"Най-обективният запис трябва да е видеозаписът от камерите в района, видеозаписите на самите служителите на МВР, както и личните записи с телефон или с камера. Ако се тръгне към съдебно преследване на виновните, те се изследват и се използват като доказателство", посочи адвокат Людмил Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

МВР може да бъде съдено по гражданскоправен ред, защото то възлага задачите на полицаите и носи отговорност за действията им.

Още по темата
"Практиката от 2020-а година показва, че това са трудни и бавни процеси, но възможни. Около 3 г. вероятно ще отнеме, за да може да мине през съдебна фаза. Нещата се размиват от следващи събития - съветвам само тежко пострадалите да се занимават с такива процедури, а другите да си го запишат в биографията като житейски опит", посъветва адвокат Рангелов.

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията заяви пред Bulgaria ON AIR, че не е имало достатъчна превенция преди протеста срещу БФС.

"Важно е и това, което се случи преди протеста - дали допринесе за намаляване на щетите или послужи за катализатор. В центъра на София, в един от най-оживените периоди на деня, полицията постави заграждения, не бяха предупредени хората да избягват местата. Трябва да се информира овреме за периметъра, който ще бъде ограничен.  Напрежението ескалира по малките улички в центъра, което е изключително рисковано", анализира Марков.

Гостът посочи също, че в МВР няма реално надежден независим механизъм, по който пострадали от полицейско насилие могат да си потърсят правата и да се оплачат.

"Логичното е, когато човек е претърпял инцидент, да се оплачи в полицията, а там единственият, на който може да се оплаче, е или на дежурния, или на неговия ръководител. От там нататък не можем да очакваме независимо разследване или надеждни резултати", убеден е Димитър Марков.

Събеседниците бяха единодушни, че оставките не решават проблемите, а ръководните постове в МВР са толкова проветриви, че нямат време шефовете да наложат системни промени.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase