Снимка БГНЕС

Столична община не поиска становище от МВР, преди да допусне протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия във връзка с полицейските действия по време на протеста миналата седмица, съобщава БТА.

Министърът посочи, че в продължение на няколко дни преди протеста МВР е наблюдавало организация в различните групи за това как футболни фенове възнамеряват да се съберат на мирен протест срещу ръководството на БФС и е започнало комуникация със Столичната община.

„В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета на Столична община, в което за пореден път го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван. На другия ден сутринта, в деня на протеста, ние разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета“, разказа министър Стоянов.

Още по темата

Той отбеляза, че „практиката назад в годините е винаги преди съгласуване да се иска становище от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), това не е направено“.

По думите на Стоянов до последно МВР е имало нагласата за организиран нерегламентиран протест, а в деня на събитието максимално бързо е направена организация и взето решение събитието да се охранява от около 1500 полицаи.

Министър Калин Стоянов посочи, че неговата позиция и тази на професионалното и политическото ръководство е категорично разграничаване от насилието както по отношение на граждани, така и спрямо полицаи.

Любомир Николов, директор на СДВР, заяви, че 95% от присъстващите на протеста не са носили обозначителни знаци, по които да се направи заключение, че са привърженици на някой отбор. Той разказа пред народните представители как се е развила ситуацията по време на протеста.

Във връзка с появилите се няколко записа с действия на полицейски служители към граждани Николов посочи, че има категорични данни за трима полицаи, които са превишили правата си и са отстранени в момента от длъжност. Той добави, че има информация за още трима или четирима и спрямо тях вероятно също ще бъдат образувани дисциплинарни производства.

Директорът на СДВР каза още, че 38 души са задържани заради действията си по време на протеста, ранени са били 33 полицаи и 19 граждани. На 24 души има наложена санкция по административен ред, глоба в размер на хиляда лева и забрана за посещаване на спортни събития в срок от една година, добави той. Други граждани са с обвинения за умишлен палеж, увреждане на имущество и притежание на наркотици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase