Снимка БГНЕС
fallback

Само за периода януари – септември 2023 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са достигнали над 3,1 млрд. евро, според предварителните данни на БНБ.

Увеличението е с над 1 млрд. евро или близо 50% повече, спрямо същия период на миналата година. Това е най-високият ръст на ПЧИ за последните 15 години, сравнено дори с годишните данни от този период. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на среща с представители на водещи български, британски и международни компании в България, съобщиха от Министерството на икономиката.

Икономическият министър подчерта, че България е в топ 5 в ЕС по ръст на икономиката през третото тримесечие. „Въпреки рецесията, която се наблюдава в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с близо 2%", заяви още Богданов. По думите му през третото тримесечие у нас има ръст на брутния вътрешен продукт от 1,7%, според експресните данни на НСИ.

„Източна Европа предлага много възможности за растеж и развитие и България ще е в основата на бъдещото развитие на региона. Стартирахме като аутсорсинг дестинация, а вече се превръщаме в хъб за иновации и производства и технологии с висока добавена стойност", допълни министърът. „Вярвам, че България и регионалните й съседи ще имат все по-голяма роля за развитието на Европа", заяви той.

По негови думи у нас вече имаме технологични компании, които са световно признати в сфери като логистиката, ИКТ и космическата индустрия. „Страната ни е добро място за инвестиции и може да се превърне център за развойна дейност и транспортен и логистичен хъб в региона", посочи Богданов.

Той обяви, че се разработва и инвестиционен портал, който ще дигитализира процеса по административно обслужване на инвеститори и ще обедини в едно всички държавни структури. „В него потенциалните инвеститори ще могат да намерят на едно място информация за подготвени индустриални терени, както и за пазара на труда и процеса по насърчаване на проектите. Ще имплементираме цялата система, като вземем най-добрите практики от ЕК", каза още министърът.

Събитието бе организирано от Британско-българската бизнес асоциация и на него участваха още британският посланик у нас Н.Пр. Роб Диксън и представители на водещи компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 6 месеца

Страшни инвестиции, направо като карам из републиката, ми то няма място от заводи и предприятия. И едно такова чисто, спретнато, едни изпънати пътища, едно чудо, навсякъде зелено, подстригано, едни дойни крави пасат по нивите, златни класове се извисяват до небето....абе как всички политици го виждат, замо ние не...???

9

До 3

преди 6 месеца

Смешен си! Не, жалък си! Преди 2021 г., когато ПП ги нямаше в Гърция беше пълно с българи, при това от всички прослойки на обществото! Всички, които работиха и получаваха пенсии за изслужено време и възраст можеха да си го позволят!

8

Анонимен

преди 6 месеца

Тъй, тъй, досега са били две, сега дошла още една - ей ти ръст с 50 %

fallback