"Идеята беше да направим нещо хубаво не само за децата, но и за държавата. Да сме по-добри от Румъния и Турция, да ползваме европейски средства, но ние се отказваме. Имам съмнения за компетентността на хората. Намериха се европейски пари, нищо не се направи, сега отново се възобновява, трябва да е с пари от бюджета. Политиците трябва да намерят хора, които имат желание нещо да се свърши", каза бившият здравен министър д-р Стефан Константинов относно проекта за изграждане на първия на Балканите център за провеждане на протонна терапия за лечение на онкологични заболявания.

По думите му електронната рецепта е огромно улеснение за пациента, за лекаря и за фармацевта.

"Имаме я от две години, но в един момент се каза, че трябва да се въведе задължително за антибиотици и антидиабетични средства. Една голяма част от лекарите, които не работят със Здравна каса, не ползват софтуер. Много от аптеките също нямаха готовност. Това доведе до напрежение. Нямаше информационна кампания какво следва, нямаше и упътване", заяви д-р Константинов в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че към днешна дата още има лечебни заведения, които не са въвели този софтуер.

"Всичко трябваше да стане много по-плавно. Трябва нещата да се правят по-фино. Наложената сила дава ответен отпор", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Дали всички лекарства ще се изписват след една година електронно, бих посъветвал проф. Хинков да се въздържа от такива изказвания, да не се поставят такива твърди срокове, защото е важно хората да имат доверие в институциите", посочи д-р Константинов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase