Снимка: БГНЕС/EPA

Бунтовниците от движението „Ансар Аллах“, които отвлякоха товарния кораб Galaxy Leader в Червено море обещаха да се отнасят към членовете на екипажа му, които не са израелци, "според принципите на исляма".

"Чужденци без израелско гражданство ще бъдат третирани като гости", заяви членът на Политбюро на "Ансар Аллах" Хусам ал-Асад пред руската държавна агенция РИА Новости.

Още по темата

"Що се отнася до екипажа, той e третиран в съответствие с ислямските принципи и ценности. В случай, че не са израелци, тогава ще бъдат третирани като гости", каза още Хузам ал-Асад.

Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи за отвлечения кораб с българи на борда, припомня БГНЕС.

Става дума за товарен кораб, отдаден под наем от британска на японска компания. Според други сведения корабът под бахамски флаг е регистриран на британска компания, която е частично собственост на израелския магнат Абрахам Рами Унгар. Корабът е бил нает на японска компания по време на отвличането.

Сред екипажа на борда на кораб има различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци.

Подкрепяните от Иран бунтовници хути отклониха заловения товарен кораб в Червено море към бреговете на разкъсаната от война страна, казаха бунтовнически официален представител и морски източник, на които се позовава АФП. „Отведохме израелски товарен кораб до йеменското крайбрежие“, каза представител на хутите, докато морски източник в крайбрежния град Ходейда каза, че корабът е бил отведен до пристанищния град Салиф.

На 14 ноември лидерът на бунтовниците хути Абдул Малик ал-Хути каза, че групата е нащрек за израелски плавателни съдове в жизненоважните от търговска гледна точка води на Червено море – дори и тези, които нямат израелски флаг, предаде още АФП.

"Очите ни са отворени за постоянно наблюдение и търсене на всеки израелски кораб", каза Ал-Хути в реч, излъчена от бунтовническата телевизия „Ал-Масира“. „Врагът разчита на камуфлаж в движението си в Червено море, особено в Баб ал-Мандаб (пролива), и не смее да вдигне израелски знамена на своите кораби... и изключва устройствата за идентификация.“ „Ние ще претърсим и проверим корабите, които му принадлежат, и няма да се поколебаем да се целим в тях и ще уведомим всички, че той се страхува“, добави той.

Проливът Баб ал-Мандаб е тесният проход между Йемен и Джибути в южния край на Червено море, един от най-натоварените морски пътища в света, през който преминава около една пета от световното потребление на петрол. Хутите, които се обявяват за част от „оста на съпротивата“, свързана с Иран, започнаха серия от удари с дронове и ракети срещу Израел от октомври след началото на войната му срещу Хамас. По-рано те нанесоха няколко ракетни удара срещу град Ейлат в Южен Израел

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase