Снимка: БГНЕС

България почита своите спортни икони и се радвам, че поколенията, които нямаха шанса да гледат великата игра на Стоичков на живо, ще има къде да идват, за да черпят вдъхновение и гордост. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията, с която в София беше открита "Зала на славата" на легендата на българския футбол Христо Стоичков.

В приветствието си държавният глава открои усилията и невероятните постижения на Христо Стоичков, чиято славна кариера остава еталон за отдаденост на спорта, талант и воля.

"Изкушените от футбола у нас се делят на две: онези, които преживяха американското лято на 94-а и всички останали, по-младите, които нямаха този късмет", посочи президентът Радев.

Той припомни паметните седмици от лятото на 1994 г., когато по думите му народът ни преживя за последно опиянението да е заедно, сърцата да бият в един ритъм, а емоциите да съпътстват всеки шедьовър на Пеневата чета.

"Символ на тази побеждаваща България стана Христо Стоичков", изтъкна държавният глава и допълни, че в червения цвят на армейския клуб, със символите на "Барселона" и с националната фланелка Стоичков донесе безмерна радост и въодушевление на почитателите на футбола.

По думите на президента Радев човек осъзнава истински какво е Стоичков за България, когато излезе извън страната и при разговорите си с хора от далечни страни и континенти, споменавайки името на нашата страна, винаги неизменната реакция е: България - а, Стоичков.

"Това е най-истинската оценка. Стоичков е победа за България", заяви държавният глава и подчерта, че футболистът се е превърнал в национален символ на страната ни по света. Спортът е онова велико занимание, което дава възможност на едно момче от Пловдив с воля, дисциплина и талант от Бога да подари на милиони хора у нас и по света радостта от играта и гордостта от победите, заяви още Румен Радев.

Президентът изрази загриженост за случващото се в българския футбол на фона на прекрасното събитие.

"Страстите около футбола опустошиха центъра на София. Вандализмът не е любов към спорта. Но и тези, които ръководят спорта, трябва да имат сърце за България и отговорност към играчите и към феновете", подчерта Румен Радев в приветствието си към гостите на церемонията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase